Ο αχαλίνωτος πολιτικός βολονταρισμός της Le Pen
Η ακροδεξιά στην Γαλλία ήταν μια περιθωριακή πολιτική ιδεολογία μέχρι τη δεκαετία ‘80, διαγράφοντας εξωκοινοβουλευτική πορεία και συγκεντρώνοντας μικρό ποσοστό ψήφων.
Τα τελευταία χρόνια σημειώνει ανησυχητική άνοδο, αν λάβουμε υπόψιν την απήχηση του Εθνικού Μετώπου με τον Jeane-Marie Le Pen, o οποίος επέφερε «πολιτικό κατακλυσμό» ( The Economist, Apr 22nd 2002), κερδίζοντας τον υποψήφιο των Σοσιαλιστών, Lionel Jospil, στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της 21ης Απριλίου του 2002. Την ανοδική αυτή πορεία της άκρας Δεξιάς διατηρεί η Marie Le Pen, η οποία ισχυροποιεί κατά κάποιον τρόπο τις υποψίες για μια όλο και εντεινόμενη κρίση νομιμοποίησης της πολιτικής εξουσίας.
«η λαϊκιστική δράση διέπεται από την πολιτική μαγεία: ο ηγέτης θέλει να κάνει πιστευτό ότι αλλάζει ή μπορεί να αλλάξει τον κόσμο με μόνη την ισχύ της ομιλίας του» (P.A Taguieff)
Ο λεπενικός εθνικολαικισμός θεμελιώνεται στον «αυθεντικό λαό», στον οποίο απευθύνει μια εξαγνιστική κλήση για αλλαγή. Μία αλλαγή η οποία θα συνίσταται στην εκκαθάριση της χώρας από μη αφομοιώσιμα στοιχεία, τα οποία παρακωλύουν την εύρυθμη ανάπτυξη του Γαλλικού έθνους και μιαίνουν την καθαρότητα του. Εκτός του ότι αποκηρύττει την μετανάστευση στο όνομα του έθνους, υιοθετώντας την άποψη του προνοιακού σωβινισμού, επιδεικνύει τάσεις «ευρωφοβίας» και εθνικής έπαρσης. Σε δήλωση της η Le Pen διατείνεται ότι βρίσκεται ενάντια στη Δεξιά και την Αριστερά, που ανήκουν στο διεφθαρμένο κατεστημένο, ενώ η ίδια είναι η μόνη που μπορεί να υπερασπιστεί τη «Γαλλία του λαού», υιοθετώντας με αυτό τον τρόπο ένα «αντισυστημικό προφίλ».
Η περίπτωση Le Pen μας οδηγεί σε ορισμένες προβληματικές και συντείνει στην ανάδυση σωρείας κομβικών ερωτημάτων. Πιο συγκεκριμένα, οι προθέσεις της όντως είναι τόσο ισχυρές και θεμελιώνονται σε στέρεες πολιτικές ή προσκρούουν στο στάδιο της υπέρμετρης αισιοδοξίας; Παραδόξως, λαμβάνοντας υπόψιν την σημαντική απήχηση του Εθνικού Μετώπου της Le Pen, η πρόταξη μιας αποφασιστικής βούλησης ανατροπής και μόνο, μπορεί να πείσει τον λαό ότι αυτό που φαντάζει ανέφικτο και μη ρεαλιστικό στην παρούσα τάξη πραγμάτων, μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Δυστυχώς, η πολιτική πράξη απέχει από την βουλησιαρχία. Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι αυτός ο «τακτικισμός» της Le Pen δεν αποτελεί μια προσπάθεια φυγής από την αμείλικτη πραγματικότητα. Επομένως, αυτό μας κινεί την υποψία ότι ενδεχομένως και να αποτελεί θύμα του ίδιου της του λόγου.
«Πλέον η Αριστερά στην Ευρώπη μπορεί να έχει (εκλογικές) επιτυχίες μόνο εάν ασπαστεί ιδέες της Δεξιάς»(Die Zeit 20.6.2002)
Η άνοδος της ακροδεξιάς δείχνει να αποτελεί απόρροια της αίσθησης των πολιτών ότι δεν υπάρχει πια εναλλακτική. Ο φόβος των ανθρώπων για την ασφάλεια τους όλο και εντείνεται και η Λεπέν παρουσιάζεται ως η μοναδική ριζοσπαστική λύση ενάντια στο υπάρχον σύστημα. Πολλοί θεωρούν ότι προκειμένου η Αριστερά να «διατηρηθεί», πρέπει να υιοθετήσει έναν δεξιόστροφο προσανατολισμό, καθώς η απογοήτευση των πολιτών για την πολιτική εξουσία είναι αυτή που τους ωθεί σε μια πιο δεξιά «ρότα». Έτσι, η θέαση του ακροδεξιού μορφώματος όχι ως μια πολιτικό-ιδεολογική λειτουργία, αλλά ως μια προσπάθεια άρσης και εξομάλυνσης των αντιθέσεων, που δημιουργούνται μέσα στο έθνος κράτος, συνίσταται στην εξάλειψη της διάκρισης αριστεράς- δεξιάς.
Βρισκόμαστε σε μια εποχή, όπου κάθε εναλλακτική εξοβελίζεται στο όνομα μιας πολιτικής αποτελμάτωσης. Ο λαός εναποθέτει όλες τις ελπίδες του στην ισχυρή βούληση των πολιτικών ηγετών, περιμένοντας την «καλύτερη ζωή» που του υποσχέθηκαν. Μένει να δούμε αν τα αποτελέσματα των επερχόμενων προεδρικών εκλογών στη Γαλλία όντως ευνοήσουν την ανάδειξη του Εθνικού Μετώπου της Le Pen και για ακόμη μια φορά αποδειχθεί ότι από μόνος του ο πολιτικός βολονταρισμός των ηγετών δεν μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. Εξάλλου, μόλις κλείσει η πολιτική αυλαία, ξεκινά η αληθινή πολιτική παράσταση, η οποία θέτει το λαό στο κέντρο της σκηνής. Και όπως έλεγε ο Αλτουσέρ, «δεν είναι ανάγκη να πιστεύει κανείς για να γονατίσει και να προσευχηθεί. Η κίνηση με την οποία γονατίζει είναι αυτή που γεννά και την πίστη».
[widget id=”text-6″]