Ημέρα της Μητέρας: Γιατί κάθε 2η Κυριακή του Μάη;
Η Κυριακή 8 Μαίου γιορτάζεται παγκοσμίως ως η Ημέρα της Μητέρας. Όλες οι μαμάδες του κόσμου, λοιπόν, τιμούνται με αφιερώματα, φωτογραφίες και άρθρα για την υπομονή, την τρυφερότητα μα και το σθένος του χαρακτήρα τους.
Οι πρώτες αναφορές για Γιορτή της Μητέρας και της μητρότητας δείχνουν να έχουν ρίζες ήδη από την αρχαία Ελλάδα, με έμφαση αρχικά στην μητέρα Γη (Γαία) που θεωρούταν η προσωποποίηση της φύσης. Έπειτα τα εύσημα δίνονταν στην κόρη της Ρέα, που καλούμενη ως “Μητέρα των Θεών” τιμόταν απ’ τους αρχαίους Έλληνες κάθε άνοιξη ως θεά της γης και της γονιμότητας.
Πλέον η γιορτή αυτή είναι κινητή και γιορτάζεται κάθε χρόνο τη δεύτερη Κυριακή κάθε Μαΐου.
Η συγκεκριμένη εορτή φαίνεται πως καθιερώθηκε κατά τον 20ο αιώνα. Πιο αναλυτικά, η ιδέα για τον εορτασμό ανήκει στην ακτιβίστρια Άννα Μαρία Τζάρβις (1864-1948) που πρότεινε να καθιερωθεί μια ιδιαίτερη ημέρα προς τιμή της μητέρας.
Οι προσπάθειες της έδειξαν να αποδίδουν καρπούς στις 9 Μάιου του 1914, όταν ο τότε αμερικανός πρόεδρος Γούντροου Γουίλσον υπέγραψε απόφαση με την οποία η Ημέρα της Μητέρας καθιερωνόταν ως εθνική εορτή τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου.
Με την πάροδο του χρόνου ο εορτασμός επεκτάθηκε την ίδια ημερομηνία και σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Αρχικά, στη χώρα μας η γιορτή της μητέρας ήταν συνδεδεμένη με την εορτή της Υπαπαντής στις 2 Φεβρουαρίου. Σταδιακά όμως επικράτησε ο εορτασμός τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου.
Δείτε το συγκινητικό βίντεο της Google για την Ημέρα της Μητέρας: