H Δίκη
Η Ηριάννα μπήκε στην αίθουσα, γύρισε κοίταξε το κοινό και χαμογέλασε.
Οι δικαστές απέρριψαν μέσα σε μια σελίδα τα αιτήματα αναστολής των ποινών τόσο της 29χρονης Ηριάννας όσο και του 33χρονου Περικλή, λίγη ώρα αφού είχαν καταδικάσει τον κάθε ένα σε ποινή κάθειρξης 13 ετών.
Το ίδιο βράδυ η Ερμού θα έπαιρνε κυριολεκτικά φωτιά.
Χρειαζόμαστε ένα flashback πίσω στο χρόνο για να κατανοήσουμε την εξέλιξη των όσων συνέβησαν την 17η Ιουλίου.
Τον Μάρτιο του 2011 η Ηριάννα συλλαμβάνεται στο σπίτι του φίλου της Κωνσταντίνου από την Αντιτρομοκρατική. Εκείνος κατηγορείται για συγκρότηση, ένταξη και συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «Πυρήνες της Φωτιάς», δικάζεται και αθωώνεται ομόφωνα και πλέον αμετάκλητα, από το πρωτόδικο κιόλας Δικαστήριο, με τη σύμφωνη γνώμη και του εισαγγελέα της έδρας, Σωτήριου Μπάγια. H Ηριάννα είχε δώσει οικειοθελώς DNA στο μεταξύ χωρίς να προκύψει κάποιο στοιχείο εναντίον της.
Ενας αυτόπτης μάρτυρας καταθέτει πως είδε κάποιον να κρύβει ένα κουτί με σφαίρες στην Πανεπιστημιούπολη. Η Ηριάννα συνδέεται με την υπόθεση με μοναδικό στοιχείο το ελάχιστο κι επιστημονικά ανεπαρκές – για βάσιμα συμπεράσματα – δείγμα DNA. Κι ας επιμένει ο αυτόπτης (πάντα) μάρτυρας πως είδε άντρα να τοποθετεί το κουτί στο συγκεκριμένο σημείο. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι ενώ τα πυρομαχικά βρέθηκαν το 2011, εκείνην την συνέλαβαν το 2013, ενάμισι χρόνο μετά.
Είπα επιστημονικά ανεπαρκές δείγμα DNA, που όπως αποδείχθηκε όμως επαρκές για την καταδικαστική απόφαση. Το 2013 ο συνήγορος της ζήτησε το εν λόγω δείγμα για να ελεγχθεί από διδάκτορα της Γενετικής Γιώργου Φίτσιαλου, αίτημα που δεν ικανοποιήθηκε γιατί η Ελληνική Αστυνομία ισχυρίστηκε πως το δείγμα ήταν ελάχιστο και δεν υπάρχει πια.
Μέχρι και σήμερα για την 29χρονη Ηριάννα Β.Λ. δεν υπάρχει κανένα άλλο επιβαρυντικό στοιχείο. Δηλαδή. Η γυναίκα εκτίει στις γυναικείες φυλακές Ελεώνα ποινή 13 χρόνων γιατί ερωτεύτηκε κάποιον που τελικά αποδείχτηκε αθώος.
Oσον αφορά τον άλλον κατηγορούμενο, Περικλή , εντοπίστηκε τμήμα αποτυπώματος στην εσωτερική επιφάνεια εξωφύλλου βιβλίου, το οποίο είχε εντοπιστεί σε σπίτι στο Βόλο, στο οποίο διέμεναν κατηγορούμενοι σε άλλη δικογραφία της ΣΠΦ.
Φτάνοντας στο χρονικό της τελικής δικαστικής απόφασης
Την 1η Ιουνίου του 2017 εκφωνήθηκε για πρώτη φορά η ετυμηγορία σε βάρος της υποψήφιας διδάκτορος της Φιλοσοφικής Σχολής και του 33χρονου Περικλή για ένταξη και συγκρότηση στην οργάνωση “Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς” και προμήθεια – κατοχή πυρομαχικών και όπλων:
“Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των πράξεων των κατηγορουμένων για ένταξη στην οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, η οποία έχει πραγματοποιήσει στα πλαίσια της ένοπλης βίας και του αντάρτικου πόλης πολλές επιθέσεις σε βάρος επιλεγμένων στόχων με κίνδυνο ξένα πράγματα και κίνδυνο για ανθρώπινες ζωές, αν αφεθούν ελεύθεροι είναι πολύ πιθανόν να διαπράξουν και άλλα σχετικά με αυτά εγκλήματα. Οι περιοριστικοί όροι δεν αρκούν για να τους αποτρέψουν από την τέλεση παρόμοιων πράξεων.Οι κατηγορούμενοι δεν θα υποστούν ανεπανόρθωτη βλάβη από τον εγκλεισμό τους, δεδομένου ότι δεν αποκλείεται οποιαδήποτε καθυστέρηση στην εκπαιδευτική και επαγγελματική εξέλιξη, η δε συνέχιση σπουδών στο στάδιο του διδακτορικού για την Ηριάννα Β. Λ. αφορά καθαρά την προσωπική της εξέλιξη και δεν τίθεται θέμα βιοπορισμού της. Θέματα υγείας του Περικλή Μπ. ήδη προ ετών αντιμετωπίστηκαν μετά τη χειρουργική επέμβαση, με φαρμακευτική αγωγή”.
[widget id=”text-6″]
Σε επιστολή της η Ηριάννα αναφέρει:
Πριν από λίγες μέρες ήμουν αυτόπτης μάρτυρας στο ληκτικό σημείο ενός τραγέλαφου, εκτυλισσόμενου επί της οδού Λουκάρεως.
Στην κωμικοτραγική αυτή διαδικασία όσα ειλικρινώς κατέθεσαν μάρτυρες και κατηγορούμενοι δεν ακούστηκαν ποτέ. Η απλή αναφορά ονομάτων αγαπημένων μου προσώπων -τα οποία ουδεμία σχέση είχαν με τη συγκεκριμένη δικογραφία, με εκτός νόμου πράξεις ή με οποιαδήποτε μορφή βίας- χρησιμοποιήθηκαν ως «επιχειρήματα» υπέρ της καταδικαστικής απόφασης που πάρθηκε σε βάρος μου.
Ενώ δικηγόρος και εξειδικευμένος γενετιστής πάσχιζαν να εξηγήσουν στην έδρα την ανυπόστατη φύση των κατηγοριών, εκείνη «συνδιαλεγόμενη» με όσους στάθηκαν απέναντί της έθετε εκτός τόπου και χρόνου (έως και κυριολεκτικά σουρεαλιστικές) ερωτήσεις και προφανώς αρνούνταν να κατανοήσει το κατηγορητήριο.
Το όλο παρανοϊκό κλίμα επιβεβαίωσε την αρχική εντύπωση που είχα για την επιχειρούμενη εμπλοκή μου στη συγκεκριμένη υπόθεση: τις τελευταίες εβδομάδες δεν δικαστήκαμε μόνο εγώ και ο συγκατηγορούμενός μου, αλλά μαζί με εμάς «δικάστηκε» για δεύτερη φορά και ο σύντροφός μου.
Τι και αν η αθωωτική απόφαση στο προ τριετίας δικαστήριό του θεωρείται από τον νόμο αμετάκλητη; Τα μετέωρα στοιχεία μιας υπόθεσης που έχει από καιρό λήξει μεταπηδούν από αυτή σε άλλες, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο ενόχων.
Αυτή τη στιγμή αναμένω τη μεταγωγή μου στις φυλακές Ελεώνα Θηβών, για να περάσω τις επόμενες, εξαντλητικές σε αριθμό, μέρες μου στα απομεινάρια του πανηγυριού των τρελών.
5-6-2017
Ηριάννα Β.Λ.
Η μεγάλη μέρα
Με πλειοψηφία 3-2 το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών Αθήνας απέρριψε την αίτηση της 29χρονης Ηριάννας για αναστολή εκτέλεσης της πρωτόδικης ποινής που τους έστειλε στη φυλακή μέχρι την εκδίκαση. To χαμόγελο της κοπέλας κατά την είσοδο της στο δικαστήριο έγινε κλάμα στα πρόσωπα των συγγενών και των φίλων της κοπέλας.
“Ο Τσοχατζόπουλος είναι έξω! Όλους τους αφήνετε και τα δυο παιδιά να μείνουν μέσα;”, ακούστηκε από μία φωνή από το ακροατήριο.
Η μισή μου ζωή είναι η ακαδημαϊκή μου καριέρα και η άλλη μισή η εργασία μου. Διδάσκω και στο διδασκαλείο και στους πρόσφυγες. Εργάζομαι για το e-learning, ενώ είμαι εκπαιδεύτρια σε ξένους φοιτητές για εξ αποστάσεως εκμάθηση ελληνικών. Ήμουν έτοιμη να συνεχίσω να κατακτώ πράγματα, ώσπου όλα κόπηκαν. Λίγο πριν από την καταδίκη μου ήμουν έτοιμη να καταθέσω ένα πρόγραμμα για παιδιά. Ένα όνειρο που είχα από 19 χρόνων. Την 1η Ιουνίου μου στερήθηκε η ακαδημαϊκή μου διαδρομή, η εργασία μου, οι φίλοι μου, η οικογένεια. Η απουσία μου από αυτήν την τάξη είναι σαν να μου στερούν 6 χρόνια μεταπτυχιακά. Είχα βεβαιότητα για την αθώωση μου, ήξερα ποια είναι η αλήθεια, και ξαφνικά όλα χάθηκαν. Αισθάνθηκα προσβεβλημένη“.
Ο εισαγγελέας Ιωάννης Προβατάρης υποστήριξε πως η διδακτορική διατριβή της Ηριάννας βρίσκεται σε πρώιμο και όχι τόσο σημαντικό στάδιο που να συντρέχει υπέρμετρη βλάβη. Την ίδια στιγμή που παραδέχθηκε πως βλάπτεται η ενασχόληση της με την διδασκαλία, αυτή όμως είναι μια συνέπεια του εγκλεισμού της.
Σημειώνεται πως ο εισαγγελέας Ιωάννης Προβατάρης, που απέρριψε το αίτημα της Ηριάννας και του Περικλή, είναι ο ίδιος άνθρωπος που είχε εισηγηθεί την αποφυλάκιση του αρχηγού της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου και του Χρήστου Παππά με περιοριστικούς όρους λόγω παρέλευσης του 18μηνου, κρίνοντας πως δεν υπάρχει κίνδυνος να τελέσουν νέα εγκλήματα. Και ο ίδιος που φρόντισε να πάει και η υπόθεση Siemens στο αρχείο.
Εκδόσεις Σουρεάλ
Η παρούσα ιστορία γράφτηκε το 1914 από τον Κάφκα στη Δίκη και το 1942 από τον Αλμπέρτ Καμύ στον Ξένο. ¨Ενας ξένος στη δίκη. Μόνο που ούτε η Ηριάννα ούτε η κοινωνία έχει σύνδρομο ¨Ασπρεγκερ όπως είχε ο Μερσώ.
«Στη μάχη ανάμεσα σε σένα και τον κόσμο, υποστήριξε τον κόσμο» λέει ο Κάφκα στον ήρωα του Γιόζεφ Κ. Στην προκειμένη περίπτωση η δικαιοσύνη παίρνει τη θέση του κόσμου.
Ο ίδιος ο κόσμος αντιδρά και ορισμένες ομάδες αποφασίζουν να τα κάνουν όλα γυαλιά καρφιά στην Ερμού.
Στο βιβλία το τέλος είναι το εξής:
“Για να συντελεστούν όλα, για να νιώσω λιγότερο μόνος, ένα μου μένει να ευχηθώ, να’ρθουν πολλοί θεατές τη μέρα της εκτέλεσης και να με υποδεχτούν με κραυγές μίσους»
O Ξένος, Αλμπέρτ Καμύ
« Αλλά στο λαρύγγι του Κ. ακούμπησαν τα χέρια του ενός κυρίου, ενώ ο άλλος του έμπηγε το μαχαίρι βαθιά στην καρδιά, γυρίζοντας το δυο φορές. Με θολωμένα μάτια, ο Κ. πρόλαβε να δει πως οι κύριοι κοντά στο πρόσωπο του, μάγουλο με μάγουλο ακουμπισμένοι, παρακολουθούσαν την απόφαση.
«σαν σε σκυλί!» είπε αυτός,και ήταν σαν να επρόκειτο η ντροπή να μείνει και μετά το θάνατο του.»
Φραντς Κάφκα, Η Δίκη
Στην περίπτωση της Ηριάννας το τέλος γράφτηκε στην δικαστική αίθουσα και στην Ερμού ή δεν ήρθε ακόμα;
Θα υπάρξει άραγε μαχαίρι, αιμοδιψές πλήθος και σκυλί;