George Michael: He is (always) gonna dance again…
Εάν δημιουργήσεις μια νοερή κασέτα με Χριστουγεννιάτικες στιγμές στο μυαλό σου, είμαι σίγουρη ότι το τραγούδι που θα επιλέξεις σαν soundtrack θα είναι το Last Christmas του George Michael. Και ας ανήκει κανονικά στο συγκρότημα Wham!. Εσύ το μόνο που έχεις συγκρατήσει είναι ένα ζευγάρι γαλανά μάτια στη μέση ενός χιονισμένου χιονοδρομικού να προσπαθούν να φλερτάρουν και να αναπολούν την εποχή που ο έρωτάς τους είχε ανταπόκριση. Εσύ έχεις ερωτευτεί, έχεις χωρίσει ή έχεις βιώσει έναν ολόκληρο καμβά από συναισθήματα, έχοντας πάντα ως ορόσημο αυτή τη μουσική που σου υπενθυμίζει ότι η αγαπημένη εποχή μικρών και μεγάλων πλησιάζει. Φέτος όμως έμελε να είναι όντως τα τελευταία Χριστούγεννα που ο αγαπημένος τραγουδιστής ήταν ακόμη μαζί μας…
25 Δεκεμβρίου 2016. Ένας μεγάλος εκπρόσωπος της ποπ μουσικής σκηνής και υπέρμαχος των δικαιωμάτων της γκέι κοινότητας, ο Γεώργιος Κυριάκος Παναγιώτου -κατά κόσμον George Michael- παθαίνει καρδιακή προσβολή σε ηλικία μόλις 53 χρόνων. Οι υπεύθυνοι γιατροί θα αναφέρουν ότι δεν υπάρχει κάτι ύποπτο στις ενδείξεις του θανάτου του, ωστόσο οι φανατικοί θαυμαστές θα εξακολουθούν να διψούν για μια πιο πειστική εξήγηση για το ξαφνικό κενό που δημιουργήθηκε…
Γεννημένος στις 25 Ιουνίου 1963, ο πολυαγαπημένος καλλιτέχνης μεγάλωσε στην Αγγλία (Kingsbury-London, Radlett-Hertfordshire) όπου γνώρισε και το άλλο μέλος του μετέπειτα επιτυχημένου συγκροτήματος Wham! (Andrew Ridgeley). Έχοντας ως αφετηρία τις εμφανίσεις του στον υπόγειο του Λονδίνου, όπου περνούσε την ώρα του τραγουδώντας επιτυχίες των Queen, ο Michael κατέληξε να διαμορφώνει το δικό του συγκρότημα το 1981 και να κυκλοφορεί ακολούθως δύο ιδιαίτερα διακεκριμένα άλμπουμ («Fantastic»-No1 στην Αγγλία, «Make it Big»-No1 στην Αμερική αντίστοιχα ) που όχι απλώς σκαρφάλωσαν στην κορυφή των charts, αλλά κατάφεραν να ξεχωρίσουν για πολλαπλά singles («Wake me up before you go-go», «Careless Whisper», «Freedom») τα οποία αποτέλεσαν και πειστήρια για τη δεινότητα του ως σόλο τραγουδιστής. Ταυτόχρονα έδωσαν τροφή σε εκείνους που ήθελαν να δουν τον ταλαντούχο καλλιτέχνη μόνο -για να επιβεβαιωθούν έξι χρόνια αργότερα (1987) όταν ο Michael θα συνεργαζόταν με τη Aretha Frankin στο «I knew you were waiting» και αυτό θα σήμανε οριστικά την αρχή της προσωπικής του πορείας και το τέλος των Wham!. Από εκεί και πέρα τα πράγματα πήραν λίγο-πολύ το δρόμο τους. Ακολούθησε μια πλειάδα δίσκων («Faith», «Listen without Prejudice Vol.1», «Older», «Songs from the Last Century», «Patience», «Symphonica») που συνέβαλαν στην ανάδειξή του ως ενός από τα κορυφαία και πιο καταξιωμένα ονόματα στο χώρο της ποπ.
Πέραν της λαμπρής διαδρομής και των πολλαπλών επιτυχιών, ο εν λόγω καλλιτέχνης ακολούθησε την πεπατημένη και όσον αφορά την ταραχώδη προσωπική ζωή, παρουσιάζοντας ένα κολάζ συλλήψεων και ναρκωτικών ουσιών -σαν αυτά που μας έχουν συνηθίσει οι σταρς. Στις 7 Απριλίου 1998 ο Michael συνελήφθη σε δημόσιες τουαλέτες στο Beverly Hills, California να συμμετέχει σε «ασελγή πράξη», γεγονός που τον ανάγκασε να αναγνωρίσει δημοσίως την ομοφυλοφιλία του. Αργότερα γνωστοποιήθηκε και η μακροχρόνια σχέση του με το σχεδιαστή Anselmo Feleppa, ο οποίος έχασε τη ζωή του προσβεβλημένος από τον ιό HIV. Το θλιβερό αυτό γεγονός εγκαινίασε μια περίοδο κατάθλιψης και πένθους για το σπουδαίο καλλιτέχνη, ο οποίος δεν έχανε ευκαιρία να αφιερώνει το «Jesus to a child» στον αγαπημένο του αποθανόντα.
Ένας από τους λόγους για τους οποίους έχει σίγουρα ξεχωρίσει είναι ο αγώνας του υπέρ της LGBT κοινότητας. Ενώ αρχικά ο Michael δήλωνε bisexual, καθώς πίστευε ότι είχε ερωτευτεί πολλές φορές γυναίκες, αναφέρει ότι τελικά κατάλαβε ποια ήταν η πραγματική του σεξουαλική ταυτότητα όταν ερωτεύτηκε πρώτη φορά άνδρα. Ο ίδιος είχε προβεί αρκετές φορές σε θαρραλέες δηλώσεις επί του θέματος, λέγοντας μάλιστα ότι δεν αισθάνεται το ομοφυλόφιλο σεξ ως κάτι ανήθικο, αλλά ως κάτι πολύ καλό.
Ο Michael φλέρταρε επίσης συχνά με τις εξαρτήσεις του με τα ναρκωτικά και μάλιστα την περίοδο που έπασχε από κατάθλιψη, αναφέρεται ότι κάπνιζε 25 τσιγάρα μαριχουάνας τη μέρα (!), ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που συνελήφθη από την αστυνομία επειδή δεν ήταν σε θέση να οδηγήσει λόγω καταχρήσεων. Κατά τη διάρκεια συναυλιών στη Βιέννη κόντεψε να χάσει τη ζωή του λόγω της προσβολής του από πνευμονία, με αποτέλεσμα να περάσει μια εβδομάδα στην εκεί εντατική. Η ειρωνεία; Ήταν και τότε περίοδος Χριστουγέννων.
Ένα ακόμη γεγονός που ταλαιπώρησε αρκετά το ποπ ίνδαλμα ήταν οι διαφορές του με τη δισκογραφική του εταιρεία. Ο Michael πήρε την πρωτοβουλία να μηνύσει τη Sony, με τη δικαιολογία ότι δεν προσπάθησε αρκετά για να προωθήσει το δίσκο του «Listen without Prejudice Vol.1», μια προσπάθεια η οποία διήρκησε δύο χρόνια (1992-1994) και κατέληξε με τον ίδιο να χάνει την υπόθεση και να χρωστάει υπέρογκα ποσά στην εταιρεία του…
Όταν προσωπικά έμαθα ότι ο George Michael είχε πετάξει για την παρέα του Jackson, του Prince και της λοιπής παλιοπαρέας, γιόρταζα τα Χριστούγεννα. Κατέβασα το ποτό μου και παρακούοντας το ρυθμό του δείνα τραγουδιού που έπαιζε -τόσο παράταιρα για μένα εκείνη την ώρα- άρχισα να λικνίζομαι στους ρυθμούς του Careless Whisper που έπαιζε τόσο έντονα μέσα στο κεφάλι μου. Όταν έφτασε στο ρεφρέν, αναφώνησα «He is never gonna dance again» και ύψωσα το ποτό μου στην ανάμνησή του.
Υ.Γ: George, σ’ ευχαριστώ για όλους τους χορούς που μου χάρισες και το όνειρο των ποπ eighties που ποτέ δε γνώρισα αλλά μου διηγήθηκες τόσο ευχάριστα, ενώ ζήλευα τα δερμάτινα μπουφάν και τα σκουλαρίκια-σταυρούς σου .
Ευχαριστώ επίσης για το μάθημα του «Freedom» και της ανοχής που οφείλουμε προς όλους.
Μα πάνω από όλα ευχαριστώ για όλα εκείνα τα Χριστούγεννα που περίμενα εσένα να μου ανακοινώσεις ότι ήρθε η στιγμή να ξεχάσω τα προηγούμενα και να ζήσω ότι φέρει η καινούργια χρονιά.
Και ξέρεις κάτι; Αυτά τα Χριστούγεννα είναι ήδη διαφορετικά.