16+1 ελληνικές συμμετοχές στη Eurovision

1899
0
Κοινή χρήση:

Ελλάδα, χώρα του φωτός


Πόσοι από εσάς θυμάστε την Καίτη Γαρμπή στην eurovision; Δεν ξέρω αν την αναγνωρίζετε, αλλά σας λέω ότι αυτή είναι η Καίτη Γαρμπή το 1993 εκπροσωπώντας την Ελλάδα στον διαγωνισμό που έγινε στην Ιρλανδίας, με το τραγούδι «Ελλάδα, χώρα του φωτός». Λίγο ο ρυθμός, λίγο το μπρίο της, ήταν αρκετά για να μας φέρουν στην 9η θέση, με 64 βαθμούς.

 

Secret combination


Η Καλομοίρα ξεκίνησε την καριέρα της το 2004 με τη συμμετοχή της στο μουσικό ριάλιτι του ΑΝΤ1 “Fame Story” στο οποίο βγήκε νικήτρια. Εκπροσώπησε την Ελλάδα στον μουσικό διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision το 2008 με το “Secret Combination” και κατέκτησε την 3η θέση. Η σέξι εμφάνισή της και η ευρηματική σκηνική παρουσία έκαναν όλη την Ευρώπη να χορεύει στους ρυθμούς του τραγουδιού.

 

This is our night


Μία χρονιά μετά, είμαστε αποφασισμένοι να κερδίσουμε. Γι’ αυτό επιλέγεται και ο no1 Έλληνας Σταρ. Σάκης Ρουβάς, λοιπόν και «this is our night». Τα εντυπωσιακά εφέ και το σκίσιμο στο μπλουζάκι, μας έκαναν να πιστεύουμε πως είμαστε ήδη νικητές. Το είχαμε πιστέψει τόσο πολύ, που αρχίζαμε να συζητάμε που θα γίνει ο διαγωνισμός όταν έρθει στην Ελλάδα, με κάποιους να προτείνουν και την Μύκονο. Τελικά, η υπόλοιπη Ευρώπη δεν είχε το ίδιο feeling με μας, κι έτσι μας έφερε στην 7η θέση με 120 βαθμούς.

 

Watch My Dance


Το 2011, φέρνουμε μία πρωτοτυπία στον διαγωνισμό. Συνδυάζουμε έναν από τους πιο γνωστούς ελληνικούς ρυθμούς 9/8, με το ξένο ραπ. Το ρίσκο, πολύ μεγάλο, αλλά το γεγονός ότι πάμε μ’ ένα ζεϊμπέκικο μας έκανε να νιώθουμε περήφανοι. Τελικά, το ρίσκο μας πέτυχε και τερματίσαμε στην 7η θέση. Μπορεί να μην ήρθαμε πρώτοι, αλλά καταφέραμε κάτι άλλο που τόνωσε το ηθικό μας. Το 2011 ήταν ένα από τα πιο δύσκολα χρόνια της κρίσης για την χώρα μας και η άποψή μας για την Γερμανία δεν ήταν και η καλύτερη. Έτσι, πολλοί αρκέστηκαν στο γεγονός, ότι εντός έδρας της, συγκεκριμένα στο Ντίσελντορφ καταφέραμε να την περάσουμε βαθμολογικά ενώ η ίδια κατέληξε στην 10η θέση.

 

Yassou Maria


Το πιο δημοφιλές γυναικείο όνομα στην Ελλάδα, Μαρία, αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον Σαρμπέλ. Μία ανατολίτικη χορογραφία και κοστούμια στα χρώματα της Ελλάδας, εντυπωσίασαν κοινό και κριτική επιτροπή, που μας έδωσαν την 7η θέση με 139 βαθμούς.

 

Σωκράτη, εσύ σούπερ σταρ


Απ’ τις χρονιές που υπήρχε ακόμη live ορχήστρα, η Ελπίδα επιστρατεύει μια από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες του Ελληνικού και παγκόσμιου πολιτισμού και την φωνή της για να εκπροσωπήσει την χώρα μας στον Διαγωνισμός Τραγουδιού Eurovision 1979 που διεξήχθη στην Ιερουσαλήμ. Με κοστούμια, φανερά εμπνευσμένα από την Ελληνική ιστορία, έφτασε στην 8η θέση με 69 βαθμούς.

 

Η άνοιξη


Μπορεί η Σοφία Βόσσου να μην κατάφερε να πείσει την Ευρώπη, συγκεντρώνοντας έτσι μόνο 36 βαθμούς, καταλαμβάνοντας την 13η θέση. Παρ’ όλα αυτά ήταν ένα από τα τραγούδια που γνώρισαν τεράστια επιτυχία στην Ελλάδα και ακούγεται ακόμα και σήμερα.

 

Die For You


Το 2001 στην Κοπεγχάγη αποφασίζουμε να στείλουμε ένα συγκρότημα που κάνει μεγάλη επιτυχία στην Ελλάδα, τους Antique. Η Ευρώπη γνωρίζει το παραδοσιακό μας μπουζούκι, σ’ ένα τραγούδι το οποίο είναι τόσο στα ελληνικά, όσο και στα αγγλικά. Η εντυπωσιακή Έλενα Παπαρίζου δίνει τον καλύτερό της εαυτό και κατορθώνει να φτάσει στην 3η θέση συγκεντρώνοντας 147 βαθμούς.

 

Shake it


Στην γειτονική μας, Κωνσταντινούπολη, το 2004 στείλαμε τον απόλυτο Έλληνα σταρ. Ο Σάκης Ρουβάς, με δύο μόνο χορεύτριες κατάφερε να ξεσηκώσει ολόκληρο το στάδιο στους ρυθμούς του «Shake it». Η ανάποδη κωλοτούμπα μας απογείωσε στην 3η θέση με 252 βαθμούς, μία ανάσα από την κορυφή που κατέκτησε η Ρουσλάνα με 280 βαθμούς.

 

S.A.G.A.P.O.


Το 2002 πήραμε μία από τις χειρότερες θέσεις που έχει πάρει ελληνική συμμετοχή, την 17η. Και όχι άδικα, αν σκεφτείτε ότι στείλαμε ένα τραγούδι το οποίο «τρολλάρεται» μέχρι και σήμερα. Ο Μιχαλής Ρακιτζής και το υπόλοιπο boy band, ντυμένοι στα δερμάτινα, τραγουδούν S.A.G.A.P.O.

 

Κρασί, θάλασσα και τ’ αγόρι μου


Το 1974 είναι η πρώτη ελληνική συμμετοχή στον διαγωνισμό τραγουδιού. Παρ’ όλο που στείλαμε μία απ’ τις καλύτερες Ελληνίδες τραγουδίστριες, την Μαρινέλλα, μ’ ένα τραγούδι που γνώρισε την απόλυτη επιτυχία στην χώρα μας καταφέραμε να πάρουμε μόνο την 11η θέση.

 

Autostop


Ναι, ναι!!! Η Άννα Βίσση είναι αυτή, καλά είδες! Το 1980 στην Χάγη στείλαμε την Άννα Βίσση & τους Επίκουρους με το τραγούδι «Autostop». Το τραγούδι κατέληξε στην 13η θέση με 30 βαθμούς.

 

Μάθημα Σολφέζ


Το 1977 είναι μία απ’ τις καλές χρονιές για την χώρα μας. Οι Πασχάλης, Μπέσσυ Αργυράκη, Ρόμπερτ Ουίλιαμς, Μαριάννα Τόλη ενώνουν τις φωνές τους και δίνουν ένα «Μάθημα Σολφέζ» στους Ευρωπαίους. Το μάθημα θεωρήθηκε επιτυχημένο, μιας και η χώρα μας κατάφερε να φτάσει την 5η θέση.

 

Stop


Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το 1987 ήταν μία από τις πιο κιτς ελληνικές συμμετοχές. Στείλαμε το συγκρότημα Bang, το οποίο έχει χαρακτηριστικά χτενίσματα και ρούχα της εποχής και κατάφερε με το τραγούδι «Στοπ», να φτάσει την 10η θέση.

 

Everything


To 2006 φιλοξενούμε για πρώτη φορά τον διαγωνισμό στην χώρα μας. Μάλλον, μετά την νίκη μας, πήραμε τον διαγωνισμό σοβαρά κι έτσι στέλνουμε την Άννα Βίσση. Το Everything ήταν μία μπαλάντα, χωρίς ιδιαίτερο νόημα και ρυθμό. Όταν όμως είδαμε την Άννα Βίσση να είναι μόνη της πάνω στην σκηνή και να καταφέρνει να την «γεμίζει» με την φωνή της μείναμε έκπληκτοι. Μία από τις καλύτερες ερμηνείες της Ελληνίδας σταρ, μας έκανε  να νιώσουμε υπερήφανοι, και η 9η θέση δεν μας απογοήτευσε.

 

My Number One


Και φυσικά για το τέλος άφησα την Έλενα Παπαρίζου. Το 2005 γίναμε το «νούμερο 1» της Ευρώπης. Μπορεί πολλοί να μην πίστεψαν στο τραγούδι, αλλά η μαγική εμφάνιση που έκανε η Έλενα Παπαρίζου στο Κίεβο μας έφερε στην κορυφή. Καταφέραμε για πρώτη φορά στην ιστορία του διαγωνισμού να κερδίσουμε. Η Ναταλία Γερμανού & ο Χρήστος Δάντης βρήκαν την συνταγή της επιτυχίας. Όλη η Ελλάδα βγήκε στους δρόμους και πανηγύριζε. Ποιος θα ξεχάσει άλλωστε, τα πυροσβεστικά που κάνανε μία βροχή νερού για να περάσει από κάτω το αεροπλάνο με το οποίο γύρισε η νικήτρια μας! Ας ελπίσουμε να ξαναζήσουμε σύντομα τέτοιες στιγμές…

 

+1


Κάτι το οποίο δεν θυμούνται πολλοί είναι ότι το 2002 ξέσπασε μία κόντρα που δημιουργήθηκε ανάμεσα σε Ρακιτζή και Ζήνα. Θυμάστε το «Love is a wonderfull thing»; Θυμάστε τους επικούς καβγάδες στα τηλε-παράθυρα;

Κοινή χρήση:

Αφήστε ένα σχόλιο