ΔΕΘ : Η μητέρα του ελληνικού ραδιοφώνου
Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης είναι σίγουρα ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά, πολιτικά, επιχειρηματικά και καινοτόμα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στη Θεσσαλονίκη και έχουν αντίκτυπο σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Στην ιστορία της ΔΕΘ έχουν παρουσιαστεί ιδέες και προϊόντα που έχουν αλλάξει τη ζωή των ανθρώπων της χώρας. Ένα από αυτά, που ίσως είναι και άγνωστο για τους περισσότερους, είναι ότι η ΔΕΘ αποτέλεσε τον τόπο γέννησης του πρώτου ραδιοφωνικού πομπού όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη την Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Υπεύθυνος για αυτό το ιστορικό γεγονός ήταν ο Χρήστος Τσιγγιρίδης. Ο Τσιγγιρίδης ήταν Έλληνας από την Ανατολική Ρωμυλία και γεννήθηκε στη Φιλιππούπολη το 1877. Ωστόσο, με τις διώξεις που δεχόταν ο ελληνικός πληθυσμός της περιοχής στις αρχές του 20ου αιώνα, η οικογένειά του εξαναγκάζεται να εγκαταλείψει τον τόπο καταγωγής της και να καταλήξει τελικά στη Στουτγάρδη της Γερμανίας. Εκεί, ο Χρήστος Τσιγγιρίδης θα σπουδάσει στο Πολυτεχνείο της πόλης, στη σχολή Ηλεκτρικών Μηχανημάτων. Αφού αποφοιτήσει από τη σχολή, θα κάνει τη δική του οικογένεια και θα επιστρέψει τελικά στην Ελλάδα το 1918, όπου φιλοξενήθηκε για κάποιο διάστημα από το μεγάλο του αδελφό στη Λάρισα. Όμως, τα πειράματα ασύρματης επικοινωνίας, που είχε πραγματοποιήσει κατά τη διάρκεια των σπουδών του, έχουν επηρεάσει έντονα τις σκέψεις του και αποφασίζει να έρθει στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να ιδρύσει έναν ραδιοφωνικό σταθμό, εκπληρώνοντας έτσι το όνειρό του.
Τα πρώτα ραδιοπειράματα πραγματοποιήθηκαν το 1924 στο σπίτι του. Ο πρώτος κατασκευασμένος από τον ίδιο ασύρματο είχε μόλις δύο ακροατές. Το φίλο του και καθηγητή φυσικής Ηλία Αποστόλου και τον πλοίαρχο Άντονι Ράντισον του πλοίου «Κουίν Άνν» από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Το 1926 γίνεται η πρώτη Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης στο χώρο μπροστά στο Γ’ Σώμα Στρατού. Το σπίτι του Τσιγγιρίδη βρίσκεται σχεδόν απέναντι,στη σημερινή Βασιλίσσης Όλγας, τότε Δημοκρατίας 20.
Ο Χρίστος Τσιγγιρίδης αρχικά πουλάει μεγάφωνα και ενισχυτές στην πρώτη Διεθνή Έκθεση ως αντιπρόσωπος της Γερμανικής εταιρίας SIEMENS & HALSKE. Τότε το αντικείμενο ήταν άγνωστο στην Ελλάδα. Οι μεγαφωνικές του εγκαταστάσεις και ειδικά τα μεγάφωνά του είχαν χαρακτηρισθεί ως “κλαπατσίμπαλα” και προκαλούσαν δέος και θαυμασμό. Πόσο μάλλον ο ένας και μοναδικός μεγαφωνικός ραδιοφωνικός δέκτης που στήθηκε απ΄ αυτόν στην πλατεία της Έκθεσης.
Τα μεγάφωνά του διαφήμιζαν τους εκθέτες και έπαιζαν μουσική. Ο όρος μεγάφωνο ήταν τότε αδόκιμος. Έτσι, μετάφρασε τον Γερμανικό όρο Lautspreher επί λέξη, με τον όρο «ΜΕΓΑΣ ΛΕΚΤΗΣ».
Το 1927 με την ευκαιρία της Β’ ΔΕΘ εισάγει πομπό Siemens & Halske 400 Watt και αναζητώντας ύψος και εμβέλεια για την κεραία του, με την βοήθεια του φίλου του Στέφανου Ελευθερίου υποδιευθυντού της ΔΡΥΝ-Βοτανικού (Διεύθυνση Ραδιοτηλεγραφικής Υπηρεσίας Ναυτικού) κάνει την πρώτη του επίσημη ραδιοφωνική εκπομπή από την Ναυτική Κεραία του Λευκού Πύργου, στην εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου με Εθνικό Ύμνο, προσευχή, πατριωτική ομιλία και εμβατήρια. Ωστόσο, λόγω της αυστηρής νομοθεσίας για τις ραδιοφωνικές εκπομπές, η λειτουργία του πομπού επιτρεπόταν μόνο κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Εκθέσεως. Από τον πομπό του Τσιγγιρίδη πέρασαν αρκετοί καλλιτεχνές, οι οποίοι μάλιστα με ζωντανές μεταδόσεις τραγουδούσαν για πρώτη φορά τα κομμάτια τους.
Χάρη λοιπόν στην εφευρετικότητα και τη μεγάλη επιμονή του Χρήστου Τσιγγιρίδη, ο πρώτος ραδιοφωνικός σταθμός της Ελλάδας ήταν γεγονός και άνοιγε το δρόμο για μία λαμπρή ιστορία στο χώρο της ραδιοφωνίας, κάτι που χωρίς τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης δύσκολα θα είχε πραγματοποιηθεί.