Philharmonie de Paris
Το νέο κτίριο της Φιλαρμονικής του Παρισιού, είναι ένα έργο του σταρ αρχιτέκτονα Ζαν Νουβέλ και βρίσκεται στην καρδιά του 19ου διαμερίσματος του βορειοανατολικού Παρισιού. Στον πυρήνα του κτιρίου βρίσκεται η συμφωνική αίθουσα συναυλιών με 2.400 θέσεις. Τα σχέδιά του κτιρίου ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 2006, ενώ το 2007 τον διαγωνισμό για την κατασκευή του κτιρίου κέρδισε ο Ζαν Νουβέλ. Το κτίριο ολοκληρώθηκε και εγκαινιάστηκε στις 14 Ιανουαρίου 2015 και κόστισε συνολικά 386 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο κτίριο το οποίο έχει αναβαθμίσει την περιοχή. Οι αίθουσες χαρακτηρίζονται απ’ τις καμπύλες επιφάνειες που βοηθούν στην διάδοση του ήχου και χαρίζουν μία μοναδική εμπειρία στον θεατή.
Casa da Música
Το Casa da Música είναι ένα Μέγαρο Μουσικής που βρίσκεται στο Πόρτο της Πορτογαλίας. Έχει σχεδιαστεί από τον Ολλανδό Rem Koolhaas και είναι το μόνο στον κόσμο που έχει δύο ολόκληρους τοίχους από τζάμι. Χαρακτηριστική είναι η είσοδος που θυμίζει σκάλες διαστημόπλοιου αλλά και η μοναδική θέα στην πόλη. Εντυπωσιακή είναι η αίθουσα που η οροφή της είναι από τζάμι και έτσι δίνει την ψευδαίσθηση του εξωτερικού χώρου, ενώ βρίσκεσαι στο εσωτερικό. Οι Πορτογάλοι συνηθίζουν να διακοσμούν τοίχους με πλακάκια που δημιουργούν έναν γιγαντιαίο «πίνακα». Έτσι, έχει σχεδιαστεί και η vip αίθουσα, στην οποία η μία πλευρά είναι από τζάμι και έχει θέα στην αίθουσα συναυλιών. Διαθέτει ένα αμφιθέατρο 1300 θέσεων που φωτίζεται από το φως της ημέρας, με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τα καθίσματα που είναι ενιαία. Όσον αφορά για τις βραδινές εξωτερικές συναυλίες είναι έτσι σχεδιασμένο έτσι ώστε η μία πλευρά του κτιρίου να διευκολύνει την διάδοση του ήχου. Το κτίριο υπολογίζονταν να ολοκληρωθεί το 2001, χρονιά όπου το Πόρτο ήταν Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα, όμως ολοκληρώθηκε το 2005.
Philharmonie Luxembourg
Επόμενος σταθμός η Φιλαρμονική του Λουξεμβούργου και το κτίριο που μοιάζει με δάκρυ. Το 1995 το Λουξεμβούργο ήταν Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα. Η μεγάλη επιτυχία ανέδειξε την ανάγκη της ανάπτυξης των πολιτιστικών εγκαταστάσεων, έτσι το κοινοβούλιο ενέκρινε την κατασκευή νέων δομών, μεταξύ αυτών και ενός Μεγάρου Μουσικής. Οι κατασκευαστικές εργασίες διήρκεσαν από την άνοιξη του 2002 έως το καλοκαίρι του 2005. Η κεντρική αίθουσα είναι περίπου 20000 τετραγωνικά μέτρα και χωρά 1500 θεατές. Αρχική ιδέα του αρχιτέκτονα Christian de Portzamparc ήταν να σηματοδοτεί την είσοδο στον κόσμο της μουσικής μέσα από ένα φυσικό φίλτρο. Αυτό το πέτυχε με 823 στήλες από λευκό χάλυβα, διατεταγμένες σε 3 ή 4 σειρές.
Sydney Opera House
Τελευταίος προορισμός η Αυστραλία και το «Sydney Opera House». Σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Jørn Utzon και ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 1973. «Η Όπερα του Σίνδεϊ» έχει χαρακτηριστεί ένα από τα χαρακτηριστικά κτίρια του 20ου αιώνα, ενώ το 2007 έγινε ένα από τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Η εγκατάσταση διαθέτει μοντέρνο εξπρεσιονιστικό σχεδιασμό, με μια σειρά μεγάλων προκατασκευασμένων από σκυρόδεμα “βλημάτων”, όπου το καθένα προέρχεται από τμήματα μιας σφαίρας ακτίνας 75,2 μέτρων, σχηματίζοντας τις στέγες της δομής. Το κτίριο καλύπτει 4,4 στρέμματα γης και έχει 183 m μήκος και 120 m πλάτος. Η κατασκευή στηρίζεται σε 588 αποβάθρες που βυθίζονται μέχρι και 25 m κάτω από το επίπεδο της θάλασσας. Η βασική αίθουσα διαθέτει 2679 θέσεις ενώ συνολικά οι αίθουσες μπορούν να φιλοξενήσουν 5738 θεατές.