Που φτάσαμε & που οδηγούμαστε…

Ποια είναι η κατάσταση;

Για πρώτη φορά από το 1974 οδηγούμαστε σε δημοψήφισμα. Την επόμενη Κυριακή ο Ελληνικός λαός θα κληθεί να αποφασίσει αν αποδέχεται την συμφωνία των θεσμών ή όχι. Η κυβέρνηση οδηγήθηκε σ’ αυτή την κίνηση έπειτα από το αδιέξοδο σύναψης συμφωνίας με τον Ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ. Η κίνηση αυτή όμως δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας:

-Πρωτόγνωρες καταστάσεις έξω από τα ΑΤΜ
-Η ΕΚΤ “παγώνει” τον ELA
-Οι τράπεζες παραμένουν κλειστές (το λιγότερο μέχρι την άλλη Δευτέρα)
-Κλειστά αύριο θα είναι και τα ΑΤΜ και θα ανοίξουν την Τρίτη μετά την επιβολή του πλαφόν στις αναλήψεις. (με όριο μάλλον 60 ευρώ ημερησίως)
-Επιβολή capital controls στις τράπεζες

Εν ολίγοις η ρευστότητα της Ελλάδας “στέγνωσε”. Οι πολίτες “σκουπίζουν” και τα τελευταία μετρητά που έχουν απομείνει στις τράπεζες.

Τα σενάρια του δημοψηφίσματος

Δεν ήμαστε ειδικοί, αλλά παρατηρώντας διάφορες δηλώσεις πολιτικών και γενικότερα τις πολιτικές εξελίξεις καταλήξαμε στα εξής:

ΝΑΙ

Αν ο ελληνικός λαός αποδεχτεί την συμφωνία τότε τίθεται το εξής ερώτημα:

-Η κυβέρνηση Τσίπρα θα αναλάβει την σύναψη συμφωνίας ή θα έχουμε πολιτικές εξελίξεις;

Αν οδηγηθούμε σε εκλογές τότε θα χαθεί πολύτιμος χρόνος και φυσικά χρήματα. Θα ζούμε από τις σάρκες μας, καθώς η Ευρώπη δεν θα μας στηρίξει οικονομικά. Θα πρέπει να τα βγάλουμε πέρα μόνοι μας.

Αν δεν έχουμε πολιτικές εξελίξεις και ο πρωθυπουργός “κλείσει” την συμφωνία τότε θα έχει τρομερό ενδιαφέρον πως μία αριστερή κυβέρνηση -ιδίως η συγκεκριμένη που έχει εκφράσει έντονες διαφωνίες στην συγκεκριμένη πολιτική- θα μπορέσει να εφαρμόσει τέτοιου είδους μέτρα. Ακόμη αναμένουμε να δούμε τις σχέσεις Ελλάδας-Ευρώπης μετά από αυτή την περίοδο “τριβής” μεταξύ τους.

ΟΧΙ

Αν ο ελληνικός λαός απορρίψει κατηγορηματικά την συμφωνία, τότε ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει τον λαό μαζί του για να….(;)

Δεν είναι λίγα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ -από την αριστερή πτέρυγα κυρίως- που έχουν ταχθεί κατά καιρούς υπέρ της επιστροφής της Δραχμής. Μετά απ’ όλους αυτούς του αγώνες που κάναμε να μπούμε στην Ευρωζώνη, θα επιστρέψουμε χρόνια πίσω; Η έξοδος απ’ το ευρώ πολύ πιθανό να συνδέεται με την έξοδο από την Ευρώπη. Επιστροφή στα Βαλκάνια με γειτονικούς λαούς που  μας κοιτάνε με μισό μάτι.

Η δραχμή αναμένεται να έχει μεγάλη υποτίμηση, που μπορεί να φτάσει το 60%. 

Ένα ακόμη πιθανό σενάριο, είναι να στραφούμε σε Ρωσία-Κίνα. Υπάρχουν όμως περιθώρια; Ήδη έχει γίνει μία προσέγγιση της Ρωσίας από την Ελλάδα, αλλά φαίνεται να μας παρότρυναν να βρούμε λύση με τους Ευρωπαίους.

Τέλος, μία εκ νέου διαπραγμάτευση. Αν και δεν έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο η προηγούμενη διαπραγμάτευση, η απόρριψη των παραπάνω οδηγούν στην επανεκκίνηση των συζητήσεων με την προσδοκία πως κάποιος θα υποχωρήσει.

Εκτός κι αν, οι θεσμοί για να αποφύγουν χειρότερες καταστάσεις, βλέποντας ότι η Ελληνική κυβέρνηση δεν μπλοφάρει, υποχωρήσουν και “κλείσει” μια καλύτερη συμφωνία για την Ελλάδα.

ΥΓ: Ελληνικέ Λαέ, έχεις αντέξει τόσα, μην τους αφήσεις να σε ΔΙΧΑΣΟΥΝ. Στάσου στο ύψος που σου αξίζει. Ήρεμα, ψύχραιμα και με ενότητα θα αποφασίσουμε το καλύτερο για την ΕΛΛΑΔΑ μας!

Κοινή χρήση:

Αφήστε ένα σχόλιο