Αν και καθημερινά κάθε άνθρωπος γιορτάζει για την προσωπική του επιτυχία, κάθε γυναίκα για τις προσωπικές της νίκες, η 8η Μαρτίου έχει ορισθεί ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, για τα δικαιώματα ΟΛΩΝ των γυναικών.Καθιερώθηκε και εορτάζετε κάθε χρόνο σηματοδοτώντας τους αγώνες και τις νίκες των γυναικών για βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, υπενθυμίζοντας μάλιστα πως οι γυναίκες πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα με τους άντρες σε όλους τους τομείς. Γιατί η αξία του ανθρώπου δεν πρέπει να ορίζεται με βάση το φύλο του.
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ
Στις 8 Μαρτίου 1857 εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας προχώρησαν σε εκδήλωση διαμαρτυρίας εξαιτίας του χαμηλού μισθού και των απάνθρωπων συνθηκών εργασίας. Η αστυνομία σταμάτησε τη διαδήλωση. Δύο χρόνια αργότερα οι ίδιες οργάνωσαν την πρώτη εργατική ένωση με στόχο να κερδίσουν τα βασικά δικαιώματα στον εργασιακό χώρο και να εργάζονται σε χώρους που δεν απειλούν την ίδια τους την ύπαρξη.
Στις 8 Μαρτίου 1908 η Νέα Υόρκη γέμισε από 15.000 γυναίκες οι οποίες απαιτούσαν λιγότερες ώρες εργασίας, καλύτερο μισθό , καλύτερες συνθήκες εργασίες όπως επίσης και την απαγόρευση της παιδικής εργασίας. Οι ίδιες με το σύνθημα Bread and Roses, (η οικονομική ασφάλεια υποδηλώνεται από το ψωμί και η καλύτερη ποιότητα ζωής από τα τριαντάφυλλα) πάλεψαν για τα δικαιώματα τους.
Ο πρώτος διεθνής εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας έγινε το 1909 με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ, σε ανάμνηση της πρώτης εκδήλωσης διαμαρτυρίας των εργατριών το 1875 και το 1911 υιοθετήθηκε από τη Σοσιαλιστική Διεθνή. Μάλιστα η φεμινίστρια Αλεξάνδρα Κολοντάι έπεισε τον Λένιν( μετά την επικράτηση της Οκτωβριανής επανάστασης στη Ρωσία) να ορισθεί η 8η Μαρτίου ως ημέρα αργίας. Από το 1975 και μετά η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται υπό τη διεθνή αιγίδα του ΟΗΕ υπενθυμίζοντας τα δικαιώματα των γυναικών, όσα κερδήθηκαν και όσα είναι ανάγκη να νομιμοποιηθούν.
ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΣ
-πως δικαίωμα ψήφου απέκτησαν πρώτα οι Βρετανίδες το 1918. Οι ελληνίδες το 1934 κάτω από συγκεκριμένους περιορισμούς ενώ το 1952 απέκτησαν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι.
-πως το 1920 οι γυναίκες μπόρεσαν να εγγραφούν σε πανεπιστήμια.
-πως το 1880 καταγράφεται επίσημα η πρώτη γυναίκα επιχειρηματίας.
-πως το 1963 πηγαίνει στο διάστημα η πρώτη γυναίκα ,η Valentina Tereshkova.
ΌΜΩΣ
τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα δυστυχώς δεν θεωρούνται αυτονόητα ακόμη και σήμερα. Οι γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας μόλις πέρσι απέκτησαν το δικαίωμα ψήφου, το 1/3 του γυναικείου πληθυσμού έχει δεχθεί και δέχεται σωματική ή σεξουαλική βία και τα 2/3 των αναλφάβητων του κόσμου είναι γυναίκες.
Για αυτό ας μην μετατραπεί αυτή η μέρα σε μέρα εμπορευματοποίησης, χωρίς κανένα πολιτικό υπόβαθρο, ως ακόμα μια απλή έκφραση συμπάθειας προς το γυναικείο φύλο.
Η ημέρα αυτή σου θυμίζει πως τίποτα δεν σου χαρίστηκε. Ήρθες στον κόσμο για να αποδείξεις την αξία σου και όχι να την θεωρούν δεδομένη, για να κάνεις αισθητή την παρουσία σου σε διάφορους τομείς και επαγγελματικούς χώρους χωρίς να περνάς απαρατήρητη και να αγωνισθείς για βασικά δικαιώματα τα οποία δεν σου δόθηκαν εκ φύσεως εξαιτίας του φύλου σου αλλά αργότερα. Δεν σου δόθηκε τίποτα με το πρόσχημα της υπεροχής αντιθέτως τα κέρδισες. Ήρθες για να γίνεις απαραίτητη !
Θυμήσου πως εσύ έχεις το “δώρο” να γυρνάς τον χρόνο πίσω, να βλέπεις την πορεία των τελευταίων χρόνων και να αναγνωρίζεις πόσο μακριά έχεις φτάσει. Να μπορείς να ψηφίζεις, να μαθαίνεις, να διαβάζεις, να αντιμετωπίζεσαι ισότιμα και να εργάζεσαι σε κάτι που αγαπάς.
Όποιος και αν είναι ο τομέας και το αντικείμενο σου,γίνε εσύ η πρώτη γυναίκα που …!