05/05/2010: Η πυρκαγιά στη Marfin

Γράφουν οι Κατερίνα Μπελή και Μόδεστος Παπάζογλου.

Ήταν ένα ειρηνικό και ήσυχο ανοιξιάτικο πρωινό. Το ημερολόγιο έδειχνε Τετάρτη 5 Μαΐου 2010 και τίποτα δεν προμήνυε τα γεγονότα που επρόκειτο να συμβούν αυτήν τη μαύρη, όπως τελικά αποδείχτηκε, ημέρα.

Η Ελλάδα γνώριζε τις πρώτες μέρες του μνημονίου, καθώς ο τότε Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, είχε ανακοινώσει από το Καστελόριζο ότι η χώρα μας θα προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανερχόμενη οικονομική κρίση. Όπως ήταν φυσικό, μία από τις πρώτες εντολές που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση από τους εταίρους της ήταν να παρθούν μέτρα λιτότητας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ελλειμματικοί προϋπολογισμοί.

Το γεγονός αυτό έφερε αντίθετους χιλιάδες Έλληνες, οι οποίοι είτε ατομικά είτε οργανωμένα συμμετείχαν στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά αυτών των μέτρων. Ωστόσο, μία από αυτές τις αρχικά ειρηνικές διαδηλώσεις κατέληξε να βαφτεί με αίμα. Στο σύνολο των διαδηλωτών που βρίσκονταν στην οδό Σταδίου, στο κέντρο της Αθήνας, κάνει την εμφάνισή της μία ομάδα κουκουλοφόρων.

Αμέσως, ξεσπούν σοβαρά επεισόδια και οι άγνωστοι ταραχοποιοί προχωρούν σε πράξεις ανελέητης βίας και παραφροσύνης. Αρχικά, πραγματοποιούν επίθεση στο βιβλιοπωλείο Ιανός, χωρίς όμως ιδιαίτερες ζημιές. Στη συνέχεια, πετούν βόμβες μολότοφ στο κατάστημα της τράπεζας Marfin, κάτι που, όπως έδειξαν τα γεγονότα, αποδείχτηκε μοιραίο.

[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=2zTAuwdnYuw[/embedyt]

 

Το κτήριο τυλίχτηκε στις φλόγες και οι υπάλληλοι που βρίσκονταν μέσα σε αυτό έψαχναν κάθε τρόπο διαφυγής. Οι περισσότεροι μπόρεσαν να βγουν έξω. Δυστυχώς, όμως, τρεις από αυτούς δεν τα κατάφεραν. Λόγω των αναθυμιάσεων που προκλήθηκαν από τον έντονο καπνό, έχασαν τη ζωή τους η 32χρονη εγκυμονούσα Αγγελική Παπαθανασοπούλου, η 35χρονη Βιβή Ζούλια και ο 36χρονος Νώντας Τσακάλης.

Ο θάνατος των τεσσάρων αυτών ψυχών την ημέρα εκείνη συγκλόνισε το πανελλήνιο και δημιούργησε ερωτήματα αναφορικά με τους θύτες της τραγωδίας. Μετά από έρευνες της αστυνομίας, τον Απρίλιο του 2011, σχεδόν ένα χρόνο μετά το φονικό συμβάν, προήχθησαν στην αστυνομία τρία άτομα, τα οποία θεωρήθηκαν υπεύθυνα για την πυρκαγιά στην τράπεζα Marfin, αλλά και στο βιβλιοπωλείο Ιανός, όπου δεν υπήρξαν θύματα.

Ο ένας από τους τρεις αφέθηκε ελεύθερος άμεσα, καθώς δεν βρέθηκαν κρίσιμα στοιχεία εναντίων του.

Ως κύριος δράστης της επίθεσης στην τράπεζα εμφανίζεται ο Θεόδωρος Σίψας, ο οποίος φαίνεται να έχει δράσει σε συνεργασία  «με άλλους δύο άγνωστους στις αρχές δράστες». Κατηγορείται για τα εγκλήματα της «ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως τελεσθείσας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, κατά συναυτουργία και κατά συρροή τετελεσμένης και εν απόπειρα, της εκρήξεως εκ της οποίας επήλθε θάνατος και κίνδυνος για ανθρώπους και ξένα πράγματα, της κατασκευής και κατοχής εκρηκτικής βόμβας και της απρόκλητης φθοράς ξένης περιουσίας δια εκρήξεως από πρόσωπο που είχε καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του».

Ο κατηγορούμενος αρνείται τις κατηγορίες καθώς, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει και ο ίδιος, «σε καμία από τις φωτογραφίες που κατά την Αστυνομία έχουν ληφθεί τη στιγμή του συμβάντος και εμφανίζουν τους δράστες δεν φαίνομαι εγώ ή έστω κάποιος που να μου προσομοιάζει Από το σύνολο των φωτογραφιών αλλά και τις καταθέσεις των μαρτύρων που υποδεικνύουν τους φερόμενους ως δράστες περιγράφοντας τις ενδυμασίες τους προκύπτει πέραν πάσης αμφιβολίας το ότι δεν έχω καμία ανάμειξη».

Αυτουργός της επίθεσης στο βιβλιοπωλείο θεωρείται ο Παύλος Αντρέεβ που αντιμετωπίζει κατηγορίες «απόπειρας ανθρωποκτονίας τελεσθείσας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, της εκρήξεως εκ της οποίας μπορούσε να προκύψει κοινός κίνδυνος σε ξένα πρόσωπα και ανθρώπους, της κατασκευής και κατοχής εκρηκτικής βόμβας και της απρόκλητης φθοράς ξένης ιδιοκτησίας δια εκρήξεως από πρόσωπο που είχε καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του».

Μετέωρη βρίσκεται η δικαστική διαδικασία, καθώς δεν έχει καθοριστεί ακόμα η τελική ημερομηνία εκδίκασης της υπόθεσης εξαιτίας των συνεχών αναβολών. Η τελευταία αναβολή της δίκης συνέβη την 21 Σεπτεμβρίου 2015, λόγω των εκλογών της προηγούμενης ημέρας, και έκτοτε δεν έχει επαναπρογραμματιστεί.

Οι δύο κατηγορούμενοι βρίσκονται αυτοί τη στιγμή ελεύθεροι.

Οι ευθύνες, ωστόσο, δεν περιορίζονται στους φυσικούς δράστες του εγκλήματος. Σύμφωνα με το πόρισμα της Επιθεώρησης Εργασίας, «η επιχείρηση δεν είχε το απαιτούμενο πιστοποιητικό πυρασφαλείας που εκδίδεται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία», ενώ το κτήριο διέθετε μία μοναδική έξοδο κινδύνου, η οποία ήταν κλειδωμένη τη στιγμή της επίθεσης.

Την ίδια στιγμή, οι ιθύνοντες της τράπεζας αρνούνταν να επιτρέψουν την εκκένωσή της, παρά το γεγονός ότι οι υπάλληλοι δεν ήταν κατάλληλα εκπαιδευμένοι ώστε να αντιμετωπίσουν την πυρκαγιά. Όπως, μάλιστα, αποκαλύπτουν ο υπάλληλος της Marfin, κ. Παπατζίκης, «στη συνάντηση με το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας, ο άνθρωπος για τον οποίο δουλεύαμε μας είπε γιατί δεν πήραμε την πρωτοβουλία να φύγουμε νωρίς, παρά τις εντολές που είχαμε να μείνουμε».

6 χρόνια μετά το τραγικό συμβάν υπάρχουν ακόμα πολλά σημεία της υπόθεσης που δεν έχουν διαλευκανθεί ούτε από την ελληνική αστυνομία, ούτε από το δικαστικό σύστημα της χώρας, ωθώντας πολλούς να αμφισβητήσουν όλους τους θεσμούς που συμμετείχαν στο περιστατικό και τα επακόλουθά του.

Ποιος είναι, αλήθεια, ο πραγματικός υπεύθυνος για τον θάνατο των τριών αυτών ανθρώπων, των τεσσάρων αυτών ψυχών;

Κοινή χρήση:

Αφήστε ένα σχόλιο