Λονδίνο-Αμερική σε 45′ με το υπερηχητικό αεροπλάνο

Ένα βήμα πιο κοντά είναι η Nasa στην κατασκευή υπερηχητικών αεροπλάνων. Έχει γίνει ήδη μία προμελέτη για αεροπλάνα με «χαμηλή έκρηξη», κάτι για το οποίο υπήρξε βραβείου σχεδιασμού,  και τα «X-planes», όπως ονομάζονται, είναι μία νέα πρωτοβουλία, η οποία εισήχθη κατά το οικονομικό έτος του προϋπολογισμού του οργανισμού το 2017. Το νέο υπερηχητικό αεροπλάνο θα χρειάζεται 45′ να διανύσει την απόσταση Λονδίνο-Αμερική ενώ αναμένεται να είναι έτοιμο το 2020.

Ο διαχειριστής της Nasa, Charles Bolden, αναφέρει:

«Η Nasa εργάζεται σκληρά για να κάνει τις πτήσεις πιο «πράσινες», ασφαλέστερες και λιγότερο θορυβώδεις – όλα αυτά παράλληλα με την ανάπτυξη αεροσκαφών που ταξιδεύουν πιο γρήγορα και την οικοδόμηση ενός συστήματος πολιτικής αεροπορίας που λειτουργεί πιο αποτελεσματικά. Για το σκοπό αυτό, αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν περάσει σχεδόν 70 χρόνια από τότε που ο Chuck Yeager έσπασε το φράγμα του ήχου με το Bell X-1, ως μέρος  της έρευνας του γραφείου υψηλής ταχύτητας,  του προκατόχου μας. Τώρα συνεχίζουμε, έχοντας το υπερηχητικό X-plane ως κληρονομιά, με αυτό το προκαταρκτικό βραβείο σχεδιασμού για ένα πιο ήσυχο υπερηχητικό τζετ με στόχο την πτήση των επιβατών.»

Η Nasa επέλεξε μία ομάδα με επικεφαλής την εταιρία Lockheed Martin, η οποία θα λάβει περίπου $ 20 εκατομμύρια, σε περίπου 17 μήνες, για να κάνει μία  QueSST προμελέτη. Η εταιρεία θα αναπτύξει τις βασικές απαιτήσεις του αεροσκάφους και ένα προκαταρκτικό σχεδιασμό των αεροσκαφών, με τις προδιαγραφές, και θα προσκομίσει αποδεικτικά έγγραφα για να αποδείξει την ιδέα και το σχεδιασμό. Αυτή η τεκμηρίωση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την προετοιμασία πιο λεπτομερή σχεδιασμού, την κατασκευή και τις δοκιμές του τζετ QueSST(Quiet Supersonic Technplogy=αθόρυβη υπερηχητική τεχνολογία). Επίσης το πρότζεκτ θα πρέπει να επικυρωθεί από την κοινότητα.

Αυτή η νέα πρωτοβουλία έχει ως στόχους την μείωση των καυσίμων χρήσης, των εκπομπών και του θορύβου μέσω καινοτομιών στο σχεδιασμό των αεροσκαφών που ξεχωρίζει από το συμβατικό σχήμα αεροσκάφους σωλήνα-πτέρυγα.

Για την διαδικασία σχεδιασμού και κατασκευής θα χρειαστούν αρκετά χρόνια με τα αεροσκάφη να ξεκινούν την εκστρατεία της πτήσης τους γύρω στο 2020, ανάλογα με τη χρηματοδότηση.

Κοινή χρήση:

Αφήστε ένα σχόλιο