Το χρονικό της Εργατικής Πρωτομαγιάς
Σήμερα στην πλειοψηφία των χωρών της υφηλίου γιορτάζεται η Εργατική Πρωτομαγιά σε ανάμνηση των αιματηρών γεγονότων του Σικάγο την 1η Μαΐου 1886. Η Εργατική Πρωτομαγιά είναι ετήσια απεργία των ανθρώπων της μισθωτής εργασίας, που με συγκεντρώσεις και πορείες βρίσκουν την ευκαιρία να προβάλουν τις κοινωνικές και οικονομικές επιδιώξεις τους και να καθορίσουν τα πλαίσια εργασίας τους, διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας.
Η Πρωτομαγιά, ως εργατική γιορτή, καθιερώθηκε στις 20 Ιουλίου 1889, κατά τη διάρκεια του ιδρυτικού συνεδρίου της Δεύτερης Σοσιαλιστικής Διεθνούς, στο Παρίσι, σε ανάμνηση του ξεσηκωμού των εργατών του Σικάγο, που διεκδικούσαν οκτάωρη εργασία αντί της 10ωρης, 11ωρης αλλά και 14ωρης που ήταν ως τότε και καλύτερη αμοιβή.
Στην απεργία της 1ης Μαΐου πήραν μέρος περίπου 350.000 εργάτες σε 1.200 εργοστάσια των ΗΠΑ. Στο Σικάγο δε, πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη πορεία, με τη συμμετοχή 90.000 ανθρώπων.
Το πρώτο αίμα χύθηκε δύο ημέρες αργότερα έξω από το εργοστάσιο ΜακΚόρμικ στο Σικάγο. Απεργοσπάστες προσπάθησαν να διασπάσουν τον απεργιακό κλοιό και ακολούθησε συμπλοκή. Η αστυνομία επενέβη δυναμικά σκοτώνοντας τέσσερις απεργούς και τραυματίζοντας πολλούς, προκαλώντας οργή στην εργατική τάξη της πόλης.
[widget id=”text-6″]
Την επομένη αποφασίστηκε συλλαλητήριο καταδίκης της αστυνομικής βίας, με πολυπληθή και ειρηνική συγκέντρωση στην Πλατεία Χεϊμάρκετ. Η ένταση, όμως, δεν άργησε να κλιμακωθεί όταν οι αστυνομικές δυνάμεις πήραν εντολή να διαλύσουν δια της βίας τη συγκέντρωση. Τότε, από το πλήθος των απωθούμενων διαδηλωτών ρίχθηκε μια χειροβομβίδα προς το μέρος τους, η οποία εξερράγη, σκοτώνοντας έναν αστυνομικό και τραυματίζοντας δεκάδες. Η αστυνομία άνοιξε πυρ κατά βούληση κατά των συγκεντρωμένων, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον τέσσερις διαδηλωτές και έξι αστυνομικοί από πυρά.
Για την επίθεση με την χειροβομβίδα και το μακελειό που ακολούθησε θεωρήθηκαν υπαίτιοι οκτώ συνδικαλιστές, οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι σε μια από τις πιο περίφημες περιπτώσεις κακοδικίας στην αμερικανική ιστορία. Από τους οκτώ κατηγορούμενους -οι περισσότεροι αλλοδαπής καταγωγής- τέσσερις οδηγήθηκαν στην αγχόνη, δύο καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη, ένας σε 15ετή κάθειρξη και ένας αυτοκτόνησε στην φυλακή. Επτά χρόνια αργότερα οι τρεις φυλακισμένοι θα λάβουν χάρη για την άδικη καταδίκη του, ενώ, ήδη είχε καθιερωθεί ο εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς.
Στη χώρα μας, ο πρώτος εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς έγινε το 1893, στην Αθήνα, με πρωτοβουλία του πρωτοπόρου του Κεντρικού Σοσιαλιστικού Συλλόγου, του Σταύρου Καλλέργη. Το 1893, 2.000 εργάτες διαδήλωσαν ζητώντας οκτάωρο, Κυριακή αργία και κρατική ασφάλιση στα θύματα εργατικών ατυχημάτων. Στις μέρες μας, η Εργατική Πρωτομαγιά γιορτάζεται ανελλιπώς κάθε χρόνο τιμώντας την μνήμη των θυμάτων των αιματηρών απεργιών του Σικάγο και προσφέροντας στην εργατική τάξη την ευκαιρία να διεκδικήσουν βελτίωση των συνθηκών εργασίας τους.