Τι γίνεται στη γειτονική FYROM ύστερα από τρεις μήνες εκλογών…

Κοινή χρήση:

  Με αφορμή την παραμονή μου στα Σκόπια για δέκα ημέρες είχα την ευκαιρία να γνωρίσω τον δημοσιογράφο Bojan Stoikovsky. Ο Βοjan εργάζεται ως πολιτικός αρθρογράφος αναλυτής στο συγκρότημα τύπου Makfax. Ήταν πρόθυμος να απαντήσει σε ερωτήσεις που αφορούσαν την κατάσταση στη γειτονική χώρα τους τελευταίους τρεις μήνες σχετικά με το πολιτικό τοπίο την πολιτική κατάσταση και που βαδίζει η γειτονική χώρα καθώς και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στην περιοχή των Βαλκανίων εάν η κατάσταση επιδεινωθεί.

 Bojan ποια είναι η επόμενη μέρα στο πολιτικό τοπίο της χώρας;

Η τρέχουσα πολιτική κατάσταση βρίσκεται σε αδιέξοδο και θα παραμείνει έτσι μέχρι να ανατεθεί ένας νέος ομιλητής του Κοινοβουλίου, μέσα από τον οποίο θα μπορέσει να δημιουργηθεί μια νέα κυβέρνηση. Δυστυχώς, είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί πόσο καιρό θα διαρκέσει αυτή η περίεργη κατάσταση, οπότε για τώρα η χώρα βρίσκεται ακόμη σε βαθιά πολιτική κρίση

Παρακαλώ πείτε μου πόσα πολιτικά κόμματα συμμετείχαν στις εκλογές και λίγα λόγια γι ‘αυτά.

Όλα τα μεγάλα πολιτικά κόμματα συμμετείχαν στις τελευταίες εκλογές και το κόμμα που κέρδισε τις περισσότερες έδρες ήταν το κυβερνών, συντηρητικό VMRO-DPMNE με 51 έδρες. Το δεύτερο μεγαλύτερο μακεδονικό κόμμα, η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση ήταν η δεύτερη και εξασφάλισε 49 έδρες. Όλα τα άλλα κόμματα που κέρδισαν έδρες στο Κοινοβούλιο είναι αλβανικά κόμματα, οπότε στην περίπτωση αυτή η Δημοκρατική Ένωση για την Ένταξη, η οποία έχει από καιρό υποστηρίξει τη VMRO-DPMNE και ήταν σε συμμαχία μαζί τους για σχεδόν 10 χρόνια, κέρδισε 10 έδρες. Το κίνημα Besa, που είναι ένα νέο πολιτικό Αλβανικό κίνημα, κέρδισε 5 έδρες, το οποίο θεωρήθηκε έκπληξη. Η Συμμαχία Αλβανών, ένα μικρό Αλβανικό κόμμα, κέρδισε 3 έδρες και ένα άλλο μικρό Αλβανικό κόμμα, το οποίο στο παρελθόν αποτελούσε μέρος της κυβέρνησης, αλλά σήμερα δεν είναι τόσο ισχυρό κόμμα, το Δημοκρατικό Κόμμα των Αλβανών, κέρδισε 2 έδρες η Βουλή.

Πόσο πιθανό είναι ο Zoran Zaev να δεχθεί τον όρο  του Γκρουέφσκι να αρνηθεί τα αιτήματα της Αλβανικής μειονότητας  και να μην υλοποιήσει κανένα;

Ο Ζάεφ δεν θα δεχθεί τον όρο του Γκρουέφσκι και έχει δηλώσει πολλές φορές ότι ο Γκρουέφσκι  είναι ο λόγος για την πολιτική κρίση στη Π.Γ.Δ.Μ, οπότε δεν μπορεί να είναι η επίλυσή του προβλήματος, για το λόγο αυτό  κατέστησε σαφές ότι δεν υπάρχει επιλογή συμμαχίας με το SDSM  και το VMRO-DPMNE.

[widget id=”text-6″]

Ποιος είναι ο ρόλος και η στάση των αλβανικών κομμάτων της μειονότητας;

Τα αλβανικά κόμματα επιδιώκουν την ενσωμάτωση της Π.Γ.Δ.Μ στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ και πάντα τείνουν να προστατεύουν τα συμφέροντα της αλβανικής μειονότητας στη χώρα, γι ‘αυτό και η πολιτική τους βασίζεται πάντοτε σε αυτά τα δύο πράγματα – η μία είναι η επιρροή της διεθνούς κοινότητας και η άλλη είναι η βελτίωση της θέση της αλβανικής μειονότητας στη χώρα.

Γιατί οι οπαδοί του Zaev δεν ανταποκρίθηκαν ακολουθώντας τις πορείες των οπαδών του Gruevski;

Διαμαρτυρίες από το SDSM υπήρξαν μεγάλο χρονικό διάστημα και μάλιστα πριν τις εκλογές με αιτήματα την αύξηση των μέτρων ασφαλείας και την αποστολή Ευρωπαίων επιτηρητών για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών . Μετά τις εκλογές οι οπαδοί του SDSM δεν ανταποδίδουν με δικές τους πορείες διαμαρτυρίας διότι δεν θέλουν να πολωθεί περισσότερο το κλίμα και να υπάρχει μεγαλύτερη ανασφάλειά στο εσωτερικό της χώρας.

Η παραβίαση του συντάγματος (λόγω της άρνησης νομιμοποίησης της κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας) είναι προφανής. Πώς αντιδρά η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ; Υπάρχει αντίδραση της Ρωσίας ;

Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ κατηγόρησαν απλά την παραβίαση του συντάγματος, αλλά χωρίς συγκεκριμένα μέτρα, ελπίζοντας ότι ο Πρόεδρος Gjorge Ivanov θα αλλάξει τελικά το σκεπτικό του και θα επανεξετάσει την απόφασή του. Η αντίδραση της Ρωσίας ήταν μια υποστήριξη της σημερινής κυβέρνησης και της απόφασης του Ιβάνοφ(προέδρου της δημοκρατίας της Π.Γ.Δ.Μ), δηλώνοντας ότι εάν γίνει δεκτή η αποκαλούμενη «πλατφόρμα των Τιράνων», αυτό θα σήμαινε το τέλος της ΠΓΔΜ ως ενιαίου κράτους.

Υπάρχει η ιδέα της δημιουργίας ημιαυτόνομων καντονιών στις περιοχές όπου η πλειοψηφία είναι Αλβανοί πολίτες, όσο είναι δυνατόν να εφαρμοστεί αυτή η ιδέα; Εάν εφαρμοστεί, δεν είναι δυνατόν να διαχωριστεί η  ΠΓΔΜ ποιο εύκολα;

Δεν υπάρχει ιδέα δημιουργίας καντονιών, και αυτό το θέμα χρησιμοποιείται μόνο στα μέσα ενημέρωσης ως εργαλείο προπαγάνδας για να τροφοδοτήσει τις διακρατικές εντάσεις.

Πώς επηρεάστηκε η οικονομία της χώρας από την υπάρχουσα πολιτική κατάσταση;

Δεδομένου ότι τα περισσότερα από τα θεσμικά όργανα της χώρας εμποδίζονται να λειτουργήσουν ομαλά, η οικονομία αντιμετώπισε δυσκολίες και η υπάρχουσα κατάσταση είχε σίγουρα επιρροή στην προσέλκυση ξένων επενδυτών. Προς το παρόν δεν υπάρχει σημαντική χρηματοοικονομική κατάρρευση, αλλά εάν η κατάσταση εξακολουθεί να είναι έτσι, όλα είναι δυνατά.

Υπάρχει παρέμβαση για την εσωτερική κατάσταση της χώρας από τις γειτονικές χώρες της Αλβανίας, Βουλγαρίας, Ελλάδας και Σερβίας ;

Οι γειτονικές χώρες σε αυτή τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή δεν έχουν παρέμβει. Η Ελλάδα δεν έχει πει πολλά για την κατάσταση, η Αλβανία φυσικά αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή ή επιρροή στην «πλατφόρμα των Τιράνων», η Βουλγαρία, η οποία είχε πρόσφατα εκλογές και δεν έχει ακόμη διαμορφώσει κυβέρνηση, δεν έχει σχολιάσει επίσης έντονα την κατάσταση και η Σερβία, όπου διεξήχθησαν επίσης εκλογές στα τέλη του περασμένου μήνα και έχοντας το δικό της θέμα με το Κοσσυφοπέδιο, είπε ότι είναι στα χέρια του λαού και των αρχών της ΠΓΔΜ για να επιλυθεί αυτή η κρίση.

Και μια τελευταία ερώτηση κατά τη γνώμη σου, πότε βλέπεις την κατάσταση να λύνεται και μέχρι πότε βλέπεις να διαρκεί αυτή η πολιτική κρίση εάν δεν επιλυθεί άμεσα ;

Εάν σχηματιστεί νέα κυβέρνηση από την SDSM και τα αλβανικά κόμματα, υπάρχει η δυνατότητα να τερματιστεί η κρίση, αλλά όσο το VMRO-DPMNE βρίσκεται στο επίκεντρό της υπηρεσιακής κυβέρνησης και ζητά νέες εκλογές, η κρίση είναι πιθανό να συνεχιστεί ακόμα και έως το  επόμενο έτος.

Κοινή χρήση:

Αφήστε ένα σχόλιο