Τελεφερίκ ετοιμάζεται να κατασκευάσει ο Δήμος Θεσσαλονίκης

Το κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης είναι γνωστό.

Έτσι ο Δήμος Θεσσαλονίκης πρότεινε την κατασκευή ενός τελεφερίκ που θα συνδέει την παραλία με την Άνω Πόλη και πιο συγκεκριμένα την ΧΑΝΘ με το δάσος Σεϊχ Σου, με ενδιάμεσες στάσεις.

Η κατασκευή αναμένεται να μην ξεπεράσει τα 1800μ συρματόσχοινο (δηλ. το μήκος της) ενώ η υψομετρική διαφορά μεταξύ αρχής και τέρματος υπολογίζεται στα 145μ. ή 129μ. , ανάλογα με το ποια διαδρομή θα επιλεγεί τελικώς, καθώς υπάρχουν δύο πιθανές διαδρομές. Για να διανυθεί η συγκεκριμένη απόσταση δεν θα χρειάζονται πάνω από 4-5 λεπτά.

Το έργο εκτιμάται να κοστίσει 8-10 εκ. ευρώ, ενώ τα ετήσια έξοδά του κυμαίνονται στις 330χιλ. ευρώ με εκτιμώμενη διακίνηση περίπου 400χιλ. επιβατών ανά έτος,

Σύμφωνος φαίνεται να είναι και ο Δήμος Νεάπολης, ενώ μια πιο ουδέτερη θέση παίρνει η ΔΕΘ HELLEXPO. Σε δήλωσή της η ΔΕΘ αναφέρει “…δεν αποτυπώνεται ούτε προβλέπεται, τοποθέτηση πυλώνα εντός των εγκαταστάσεων ΔΕΘ-HELLEXPO, οπότε δεν φαίνεται να δημιουργείται πρόβλημα για την λειτουργία του εκθεσιακού κέντρου…”, ενώ εμμένει στην θέση για την ανάπλαση του εκθεσιακού  κέντρου με παράλληλη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο τέλος επιστολής της προς τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Πάρις Μπίλιας, σε συνέντευξή του στο zougla.gr, δήλωσε:
«Το κόστος του έργου εκτιμάται στα δέκα εκατομμύρια ευρώ. Το έργο αυτό είναι προφανές ότι δεν θα συμβάλει στην επίλυση του κυκλοφοριακού προβλήματος της πόλης, γιατί η μεταφορική του ικανότητα είναι μικρή σε σχέση με τον συνολικό αριθμό των μετακινήσεων. Είναι ένα έργο όμως που υπό προϋποθέσεις μπορεί να συμβάλει στην ανάδειξη της πόλης και να βελτιώσει το τουριστικό της προϊόν». Το ΤΕΕ/ΤΚΜ, επικαλούμενο τις ανακοινώσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης, αναφέρει σχετικά: «Ο Δήμος πρόκειται να προχωρήσει στην κατασκευή τελεφερίκ που θα συνδέει το κέντρο της πόλης με το περιαστικό δάσος του Σειχ Σου. Συγκεκριμένα θα ξεκινά από το πάρκο της ΧΑΝΘ και ο τερματισμός θα είναι στην είσοδο του θέατρου Δάσους. Η διαδρομή θα διατρέχει τον χώρο της ΔΕΘ (κατά μήκος του δρόμου που ενώνει την κάτω πύλη (ΧΑΝΘ) με την άνω πύλη (ΑΠΘ), τον χώρο του πανεπιστημίου από την άνω πύλη της ΔΕΘ μέχρι το Τελλόγλειο Ίδρυμα, μικρό τμήμα του οικισμού βόρεια από το Τελλόγλειο και στη συνέχεια τη δημόσια αναδασωτέα έκταση του δάσους».

Και κατέληξε: «Κανείς δεν μπορεί να είναι αρνητικός στην κατασκευή ενός έργου αρκεί να εξασφαλίζονται οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την επιτυχία του εγχειρήματος όπως:

· Η αποδεδειγμένη οικονομική βιωσιμότητα του έργου.

· Η ορθή χωροθέτηση των ιστών που θα εξασφαλίζει τη μέγιστη συναίνεση των αρμοδίων φορέων.

Η χρηματοδότηση του έργου είναι σκόπιμο να γίνει από ιδιωτικά κεφάλαια που θα έχουν και την ευθύνη της διαχείρισης, της λειτουργίας και της συντήρησης του για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα».

Κοινή χρήση:

Αφήστε ένα σχόλιο