Τα μονοπάτια καριέρας στα Οικονομικά, παρουσιάζονται από το finance club του Πανεπιστήμιου Μακεδονίας

Γράφει ο Γιώργος Ψωμιάδης

Ζούμε σε μια εποχή που ανοίγει μπροστά μας αμέτρητες επαγγελματικές επιλογές, διαφορετικά εργασιακά μετερίζια. Σε μια εποχή μέσα στην οποία εμείς οι νέοι ψάχνουμε τρόπους για να θωρακιστούμε με γνώσεις και εμπειρίες προκειμένου να είμαστε έτοιμοι για τον εργασιακό μαραθώνιο που ξανοίγεται μπροστά μας.

Πριν από περίπου μια εβδομάδα, το finance club του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, μια ομάδα φοιτητών οικονομικών, οργάνωσε μια ημερίδα με θέμα «Οι προοπτικές των οικονομικών επαγγελμάτων- Μονοπάτια καριέρας», στην οποία οι νέοι με ενδιαφέρον στην επιστήμη των οικονομικών, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις ομιλίες διακεκριμένων στον χώρο επιστημόνων.

Οι ίδιοι στάθηκαν τόσο στον χαρακτήρα των οικονομικών επαγγελμάτων όσο και στα απαραίτητα στοιχεία που πρέπει να διαθέτει ένας νέος που βγαίνει στην αγορά εργασίας.


Γιώργος Βαρβάρης, personal brand coaching

Οι δεξιότητες που έχει ο καθένας μας είναι μόνο η αρχή. Κάποτε, σε μια άλλη εποχή, θα αρκούσε το να έχεις απλά skills. Μέσα στην οικονομική κρίση όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Δεν έχουμε soft skills, δεν παίρνουμε εμπειρίες πέρα από τα πανεπιστήμια. Επειδή έχουμε όλοι hard skills, αυτό που μετράει πλέον η προσωπικότητα.


Δημήτριος Ζιγκερίδης- Ορκωτός ελεγκτής partner ΣΟΛ

Εξήγησε τόσο την σημασία όσο και τα βήματα που απαιτούνται προκειμένου κάποιος να φτάσει στο σημείο να εργαστεί ως ορκωτός λογιστής. Δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η εκπαίδευση είναι το εφαλτήριο για την επιτυχία, όμως δεν φτάνει αυτό. Το ιντερνετικό πεδίο είναι μια τεράστια βιβλιοθήκη, το θέμα είναι το πόσα βιβλία θα ανοίξουμε. Το σημαντικό είναι να ξέρεις που υπάρχει το κάθε τι, να μπορείς να βρεις τα πάντα σε μια διάταξη»


Ιωάννης Ρουκάς- Οικονομολόγος, Managing Partner, ZKP CONSULTANTS ΕΠΕ

«Είστε τυχεροί που ζείτε σε αυτή την εποχή. Εμείς ζήσαμε την εποχή της αστακομακαρονάδας, εσείς μπήκατε στη σχολή σας με τα πράγματα ήδη διαμορφωμένα ως έχουν. Δεν υπάρχει πια ο καλός πατερούλης που φροντίζει για τα πάντα, τα διλήμματα και οι αποφάσεις είναι καθημερινές και πρέπει να τις παίρνετε εσείς, και θα πρέπει να δράτε και να σκέφτεστε σαν επιχειρηματίες του εαυτού σας.»


Κωσταντίνος Μουτσιανάς, Οικονομολόγος, υποψήφιος διδάκτωρ Τραπεζικής και Χρηματοοικονομικών, τραπεζικό στέλεχος.

«Αυτό που θέλουν οι εργοδότες σήμερα δεν είναι μόνο οι γνώσεις, αλλά θέλουν κυρίως δεξιότητες, presentation skills, που δεν τα αποκτά κανείς στα μαθήματα. Μην αφήσετε λοιπόν τις σπουδές σας να είναι οι μόνες γνώσεις σας. Πρέπει να επενδύσετε στον εαυτό σας, και έτσι επενδύετε στο μέλλον.»


Σταύρος Καλλίνος-Υπεύθυνος τμήματος διαχείρισης κεφαλαίων, Guardian Trust Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ

«Εάν μου ζητούσανε να επιλέξω τι δουλειά θα κάνω, η πρώτη παράμετρος που θα λάμβανα υπόψιν μου είναι, τι μου αρέσει να κάνω. Εάν το πετύχω τότε το χρήμα θα έρθει. Δεν πρέπει όμως το ίδιο το χρήμα να είναι το κριτήριο επιλογής μου.»


Ο Ζαφείρης Σιδηρόπουλος, πρόεδρος του finance club, δήλωσε χαρακτηριστικά:

«To Finance Club του Πανεπιστημίου Μακεδονίας ιδρύθηκε το 2015 με κύριο όραμα και σκοπό να συνδέσει τους φοιτητές με τη σύγχρονη οικονομική και χρηματοοικονομική επιστήμη και να παρέχει πιο πρακτικές γνώσεις πάνω στα αντικείμενα σπουδών μας, γνώσεις οι οποίες είναι τουλάχιστον απαραίτητες στη σύγχρονη αγορά εργασίας.

Στις δράσεις του περιλαμβάνει ημερίδες και συνέδρια για θέματα της οικονομικής επιστήμης αλλά και συνδυαστικά με άλλες επιστήμης όπως η νομική. Δράσεις και project δικτύωσης των μελών του με τις επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης και συμμετοχή σε πανελλήνιους και ευρωπαϊκούς διαγωνισμούς

Όπως τονίστηκε από όλους τους ομιλητές σήμερα είναι περισσότερο από ποτέ σημαντικό οι φοιτητές να συμμετέχουν σε τέτοιες πρωτοβουλίες με στόχο όχι μόνο να ενισχύσουν το βιογραφικό τους αλλά και να αποκτήσουν πραγματική αντίληψη της σύγχρονης οικονομίας»

Η εκδήλωση αυτή αποτελεί ίσως την αρχή για μια μεγαλύτερη και ουσιαστικότερη αναγνώριση στο πεδίο των οικονομικών. Ενός τομέα που αποτελεί ίσως τον σημαντικότερο των καιρών μας.

Κοινή χρήση:

Αφήστε ένα σχόλιο