Στο προσκήνιο η διαπραγμάτευση της Δευτέρας

Μετά την αναγκαστική ολιγοήμερη ηρεμία στα πολιτικά πράγματα λόγω των πασχαλινών εορτών, τα κυβερνητικά στελέχη της χώρας επέστρεψαν στη Βουλή με στόχο να συζητήσουν και να προετοιμαστούν για το προγραμματισμένο Eurogroup της Δευτέρας, 9 Μαΐου.

Η κυβέρνηση δηλώνει ικανοποιημένη από το δεύτερο κύμα ανακοινώσεων της Eurostat που δείχνουν ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το β’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Επιπλέον, οι δηλώσεις των Πιέρ Μοσκοβισί και Ντόναλντ Τουσκ κρίνονται εξαιρετικά θετικές και όπως είναι φυσικό οι ανακοινώσεις αυτές θεωρούνται ισχυρό όπλο της ελληνικής κυβέρνησης για την διαπραγμάτευση με στόχο το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Ακόμη, αν και η κυβέρνηση θεωρεί πως οι ευρωπαϊκοί θεσμοί κατανοούν πως δεν είναι σε θέση να δεχτούν την νομοθέτηση προληπτικών μέτρων, πολλοί είναι αυτοί που εγείρουν σοβαρές αμφιβολίες καθώς γνωρίζουν ότι για να υπάρξει ευτυχής κατάληξη στις διαπραγματεύσεις θα πρέπει η κυβέρνηση να αποδεχτεί τα μέτρα και μια αξιόπιστη εκδοχή του προληπτικού μηχανισμού αυτόματης διόρθωσης των δημοσίων οικονομικών.

Η προηγούμενη εμπειρία κυρίως των κεντροευρωπαϊκών κυβερνήσεων με τον κ. Τσίπρα δεν είναι η καλύτερη, το ίδιο ισχύει και για τα περισσότερα μέλη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που παρομοιάζουν την σημερινή κατάσταση της κυβέρνησης με αυτήν που κλήθηκε να αντιμετωπίσει το καλοκαίρι του 2014 ο κ. Σαμαράς. Και τότε ο κ. Σαμαράς είχε εξαντλήσει τα χρονικά περιθώρια της πολιτικής διαπραγμάτευσης, κάτι το οποίο βλέπουμε να συμβαίνει και τώρα, με αποτέλεσμα να δημιουργήσει κλίμα αναξιοπιστίας μεταξύ του ιδίου και των  εκπρόσωπων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και οι τελευταίοι να στραφούν στο ανερχόμενο τότε πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα.

Την παραπάνω άποψη έρχεται να επαληθεύσει το δημοσίευμα του πανευρωπαϊκού ιστότοπου Politico που εμφανίζει τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, ως ελπιδοφόρο ευρωπαίο πολιτικό που μπορεί να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στα ελληνικά πράγματα. Με άλλα λόγια, στις Βρυξέλλες και αλλού υποστηρίζουν ότι υπάρχει αξιόπιστη εναλλακτική λύση στην περίπτωση της ελληνικής πολιτικής.

Οι ηγεσίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης , όμως, φαίνεται να πιστεύουν πως ο Πρωθυπουργός θα πάρει τις κατάλληλες αποφάσεις προκειμένου να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις στην παρούσα κατάσταση καθώς η ελληνική κοινωνία δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σε ακόμη μία κατάσταση αστάθειας και αβεβαιότητας χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πιθανότητες να συμβεί και το αντίθετο.

Κοινή χρήση:

Αφήστε ένα σχόλιο