Στάχτη στα μάτια η ανάγκη για βοήθεια

Ήρθε λοιπόν η στιγμή που η πολιτική ηγεσία της γείτονος χώρας φαίνεται διατεθειμένη να πετάξει στα σκουπίδια το αμαρτωλό της παρελθόν και δίνει χέρι συμφιλίωσης στην Ελλάδα.Μετά το τεταμένο κλίμα στην εκλογή του Ζόραν Ζάεφ, την εκλογή του με επεισοδιακό τρόπο,ο νέος πρωθυπουργός της χώρας με το καλημέρα ετοιμάζει καινοτόμες αλλαγές,αν και η ορκωμοσία του έγινε μετά από έξι μήνες.

Στις 7/6 ο Ζόραν Ζάεφ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Στη  συζήτησή τους αναφέρθηκαν για το θέμα της ονομασίας και τα προβλήματα που δημιουργεί αυτό. Ο Ζάεφ δήλωσε πρόθυμος να συνομιλήσει για το θέμα της ονομασίας σε νέα βάση. Από την αρχή της εκλογής του ο Ζάεφ δήλωσε πως ένας από τους κύριους στόχους της κυβέρνησής του είναι η οικοδόμηση καλών σχέσεων με τις γείτονες χώρες καθώς η χώρα του βρίσκεται σε δεινή θέση τόσο γεωγραφικά όσο και πολιτικά. Το θέμα της εξεύρεσης λύσης του ονόματος είναι το ποιο σημαντικό καθώς η Ελληνική κυβέρνηση Καραμανλή είχε προβάλει βέτο στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το 2008. Επιπλέον και η είσοδος στην Ευρωπαϊκή ένωση έχει μπλοκαριστεί από την Ελλάδα.

Ο νεοεκλεγμένος πρωθυπουργός της γείτονος χώρας δήλωσε επίσης πως δεν θα προκαλούν άλλο την Ελλάδα με κατασκευή ψεύτικων μνημείων και την προκλητική ονοματοδοσία τοποθεσιών με ονόματα κλεμμένα από την Αρχαία ελληνική ιστορία της Μακεδονίας. Ο υπουργός εξωτερικών Νικόλα Ντιμιτρόφ δήλωσε πως το πρώτο του ταξίδι θα είναι στην Αθήνα και θα συνομιλήσει με τον υπουργό εξωτερικών της χώρας μας Νικόλαο Κοτζιά. O νέος υπουργός πολιτισμού Ρόμπερτ Αλαγκιοζίσκι δήλωσε «να γίνει πολιτική κάθαρσης από το όνομα που ψευδά έδωσε η προηγούμενη κυβέρνηση και από την κουλτούρα την ψεύτικη που μας δόθηκε χωρίς να ρωτηθούμε.»

Όλες αυτές οι δηλώσεις είναι πολύ ωραίες όμως οι διεθνολόγοι αλλά και οι Έλληνες από τους πολιτικούς έως τους απλούς πολίτες που ασχολούνται με τα ζητήματα αυτά είναι επιφυλακτικοί. Ο Ζάεφ σε ερώτησή δημοσιογράφου εάν απομακρυνθούν τα μνημεία με τις προτομές Αλέξανδρου και Φιλίππου απάντησε αρνητικά λέγοντας «αυτή τη στιγμή όχι καθώς το εγχείρημα θέλει πολλά χρήματα». Μένει να δούμε εάν τηρηθούν αυτά που είπαν ο πρωθυπουργός και τα πολιτικά στελέχη κάτι που θα φανεί στους επόμενους μήνες.

Η αλήθεια είναι πως όσο και απροσδόκητη και αν είναι αυτή η πολιτική στροφή καθώς δεν είχαν προηγηθεί δηλώσεις προγραμματικές στο παρελθόν η κίνηση αυτή έχει κάποια λογική.Αρχικά η χώρα είναι απροστάτευτη. Δεν είναι ενταγμένη στο ΝΑΤΟ αλλά ούτε και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μάλιστα βλέποντας ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χαρακτηριστικά μέσω του υπουργού που έστειλε στα Σκόπια «βρείτε τη λύση μόνοι σας», ο Ζάεφ αντιλήφθηκε ότι χρειάζεται μία συμμαχία ποιο ουσιαστική. Οι εθνικιστικές κορόνες του Έντι Ράμα στα δυτικά σύνορα ζητώντας από τη μειονότητα των Αλβανών στα Σκόπια να ενωθούν μαζί με το Κοσσυφοπέδιο σε μία μεγάλη Αλβανία δημιουργούσε έντονο κίνδυνο διαμελισμού των Σκοπίων και μπορεί και οριστικού αφανισμού. Ας ελπίσουμε μην έχοντας πάρει την απαραίτητη βοήθεια έμψυχη αλλά και υλική για το χτίσιμο δομών αλλά και την αναδιάρθρωση εσωτερικά της χώρας (όπως του δικαστικού συστήματος το οποίο επί Γκρουέφσκι ήταν διεφθαρμένο και ελεγχόμενο) γίνει εθνικιστική στροφή και θυμηθούν ξανά να ονομαστούν (Μακεδονία). Ευχή όλων μας είναι όλα να κυλήσουν ομαλά να δοθεί λύση σε ένα πρόβλημα που συμπληρώνει 50 χρόνια άλυτο και να  μην είναι στάχτη στα μάτια το όλο αυτό θέμα.

Κοινή χρήση:

Αφήστε ένα σχόλιο