![](https://inzone.gr/inzone/wp-content/uploads/2016/03/ImageHandler1.jpg)
Σλοβακία: Κέρδισε τις εκλογές ο Ρόμπερ Φίτσο άλλα όχι την πλειοψηφία
Στις Βουλευτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο στην Σλοβακία το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του τέως πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο κατάφερε να καταλάβει την πρώτη θέση , συγκεντρώνοντας το 28,3% των ψήφων χωρίς ωστόσο να λάβει και την πλειοψηφία που θα του εξασφάλιζε αυτοδυναμία . Αυτό είχε ως αποτέλεσμα , ο Αριστερός – Εθνικιστής πρωθυπουργός να χρειάζεται μια νέα κυβερνητική συμμαχία για να διατηρήσει για τρίτη φορά την θέση του , κάτι που την δεδομένη χρονική στιγμή δεν διαφαίνεται εύκολο να επιτευχθεί.
Το κοινοβούλιο που προκύπτει σύμφωνα με το σύνολό των καταμετρημένων ψήφων (Η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί κατά 99% ) παρουσιάζεται κατακερματισμένο με το χάσμα μεταξύ των εκλεγμένων κομμάτων να είναι ευδιάκριτο. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα αποτελέσματα οκτώ κόμματα υπερβαίνουν το εκλογικό όριο του 5% και μοιράζονται τις 150 έδρες του Κοινοβουλίου. Ειδικότερα το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα Smer-SD, αναμένεται πως θα καταλάβει 49 κοινοβουλευτικές έδρες, ενώ στην απερχόμενη Βουλή διέθετε 83 και την απόλυτη πλειοψηφία. Την δεύτερη θέση καταλαμβάνουν οι Φιλελεύθεροι του SaS με 21 έδρες και την τρίτη οι Συντηρητικοί του OLANO-NOVA με 19 έδρες . Οι εθνικιστές του SNS, βρίσκονται στην τέταρτη θέση με 15 έδρες ενώ άλλα δύο κόμματα αναμένεται να καταφέρουν να εισέλθουν στο Κοινοβούλιο: το SME Rodina με 11 έδρες και το Siet (“Δίκτυο”) του Ράντοσλαβ Προσάζκα με 10 έδρες . Από την άλλη πλευρά , οι Χριστιανοδημοκράτες του KDH δεν θα έχουν Βουλευτική εκπροσώπηση αφού κατέλαβαν μόλις το 4,9% των ψήφων.
Κατά τα λεγόμενα του Άμπελ Ράβας, σε συνέντευξή του σε Γαλλικό Πρακτορείο”ο Φίτσο θα χρειαστεί τουλάχιστον δύο ή τρεις εταίρους για να σχηματίσει μια συμμαχία και μια κυβέρνηση”, ενώ “θα χρειαζόταν μια συμμαχία έξι κομμάτων του Κέντρου και της Δεξιάς προκειμένου η σημερινή αντιπολίτευση να μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση” . Ταυτόχρονα σύμφωνα με ορισμένους πολιτικούς αναλυτές, ο τέως πρωθυπουργός ενδέχεται να βιώσει ξανά τα γεγονότα του 2010 , όπου είχε κερδίσει τις Βουλευτικές εκλογές αλλά δεν κατάφερε να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό και ανέλαβε χρέη αντιπολίτευσης κι όχι πρωθυπουργού.
Ωστόσο πέραν της αξιοσημείωτης πτώσης των ποσοστών του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος σε σύγκριση με προγενέστερες εκλογές ,εντύπωση προκαλεί η είσοδος στην Βουλή,που συντελείται πρώτη φορά , του Ακροδεξιού, Εθνικιστικού κόμματος LS-Nase Slovensko (“Η Σλοβακία μας”) του Μάριαν Κοτλέμπα που εξασφάλισε 14 έδρες . Το εκλογικό αυτό αποτέλεσμα προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων τόσο στο εσωτερικό του κράτους όσο και στην Διεθνή κοινότητα με την δήλωση της Ευρωβουλευτού Μόνικας Φλάσκοβα ότι επρόκειτο για ντροπή και μεγάλο δυστύχημα να υπάρχουν φασίστες στην Σλοβακική Δημοκρατία ,να κάνει τον γύρω του κόσμου και να βρίσκει ένθερμους υποστηρικτές.Βέβαια οι Σλοβάκοι αναλυτές εικάζουν ότι το Smer-SD θα επιδιώξει να απομονώσει τα ακραία εξτρεμιστικά κόμματα όπως το LS-Nase Slovensko και θα προβεί πολύ προσεκτικά στην επιλογή των πολιτικών του εταίρων στην προσπάθεια δημιουργίας κυβερνητικού συνασπισμού , άρα ο ρόλος του εν λόγω κόμματος θα είναι περιορισμένος μέσα στο Κοινοβούλιο.
Φυσικά τα αποτελέσματα των εκλογών δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αν αναλογιστούμε πως την εναλλασσόμενη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με κεντρικό και φλέγον ζήτημα την διευθέτηση του Προσφυγικού θα αναλάβει το ερχόμενο διάστημα η Σλοβακία , ένα κράτος που οι βασικοί του πολιτικοί δρώντες ασπάζονται Εθνικιστικές και εξτρεμιστικές ιδεολογίες. Άλλωστε είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του τέως πρωθυπουργού ότι δεν είναι διευθετημένος να επιτρέψει την είσοδο στο κράτος Μουσουλμάνων μεταναστών ενώ το προηγούμενο έτος η Σλοβακία δέχτηκε μόλις 260 μετανάστες.