Η ανάπτυξη της Αφρικής έχει ξεπεράσει αρκετές αναδυόμενες αγορές, αλλά αυτό αλλάζει λόγω σημαντικών προβλημάτων που ταλανίζουν τις 4 μεγαλύτερες οικονομίες της.
Η χαμηλή τιμή του πετρελαίου, η πολιτική αστάθεια και οι αδύναμες τράπεζες είναι μερικά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Πιο συγκεκριμένα:
Νότια Αφρική
Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής είναι ο Τζέικομπ Ζούμα, οποίος εκλέχτηκε το 2009 και επανεκλέχτηκε το 2014. Ο πρόεδρος Ζούμα, έχει κατηγορηθεί κατά καιρούς για πολλά σκάνδαλα, με αποκορύφωμα την πρόσφατη υπεξαίρεση χρημάτων για την αναβάθμιση της προσωπικής του κατοικίας.
Η ποινή που επέβαλε το δικαστήριο στον Ζούμα είναι η επιστροφή, εντός 105 ημερών, μέρους των 16εκ. δολαρίων που δαπανήθηκαν . Η ποινή αυτή σε συνδυασμό με τα προηγούμενα πολιτικά τραύματα του προέδρου και το χάος που επικρατεί στην κυβέρνησή του, έχουν δημιουργήσει μία πολιτική αστάθεια στην Νότια Αφρική.
Η Νότια Αφρική είναι η πιο αναπτυγμένη οικονομία της Αφρικής και το πολιτικά θολό τοπίο έχει επηρεάσει την οικονομία της. Το ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη κατά 0,6%, ένα από τα μικρότερα ποσοστά ανάπτυξης σε μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες περιοχές του κόσμου.
To rand(νόμισμα της Ν.Αφρικής) έχει σταθεροποιηθεί φέτος, σε συσπείρωση περίπου 7%. Η χώρα είναι πλούσια σε πλατίνα, χρυσό και άνθρακα. Έτσι, η ανάκαμψη των μετάλλων οδήγησαν στην άνοδο των τιμών των βασικών εμπορευμάτων της, κάτι το οποίο βοήθησε την σταθεροποίηση του rand.
Μπορεί η οικονομία της να μην έχει καταστραφεί ολοσχερώς, αλλά είναι στα πρόθυρα της υποβάθμισης αξιολογήσεων που θα βυθίσει το δημόσιο χρέος της σε καθεστώς junk.
Νιγηρία
Η μεγαλύτερη οικονομία της Αφρικής έχει επηρεαστεί αρκετά από την πτώση της τιμής του πετρελαίου.
Τα κρατικά έσοδα της Νιγηρίας στηρίζονται κατά 70% στο πετρέλαιο, ενώ αποτελεί και το 90% των εσόδων από εξαγωγές.
Η Δυτική Αφρική αναμένεται να έχει ανάπτυξη κατά 2,3%, το χαμηλότερο ποσοστό τα τελευταία 15 χρόνια, σύμφωνα με το ΔΝΤ. Στον προϋπολογισμό του 2016 έχει υπολογιστεί έλλειμμα 11 δισεκ. δολαρίων.
Η Νιγηρία συνεχίζει τις συζητήσεις με την Παγκόσμια Τράπεζα για ένα πιθανό δάνειο ή μία πιστωτική διευκόλυνση με στόχο τις μεταρρυθμίσεις της πολιτικής.
Έχουν εκταμιευτεί όλα τα συναλλαγματικά αποθέματα και έχουν επιβληθεί «capital controls», δυσκολεύοντας έτσι την πρόσβαση σε δολάρια. Σε μία χώρα που βασίζεται στις εισαγωγές, τα «capital controls» έχουν ζημιώσει τις επιχειρήσεις με αποτέλεσμα ήδη δύο επιχειρήσεις να έχουν βάλει λουκέτο.
Ακόμη, περνάει μια κρίση καυσίμων. Παρά το γεγονός ότι είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός της Αφρικής, ποτέ δεν είχε μεγάλη δυναμικότητα διύλισης, και η σπανιότητα δολαρίων καθιστούν πιο δύσκολη την μεταφορά φυσικού αερίου στη χώρα.
Τέλος, ο πόλεμος κατά της Αλ-Κάιντα, πιέζει ακόμη περισσότερο τα οικονομικά της.
Αγκόλα
Η Αγκόλα αποτελούσε την πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη οικονομία της Αφρικής, ενώ τώρα ζητάει την βοήθεια του ΔΝΤ. Αποτελεί τον 2ο μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου στην Αφρική και τα κρατικά έσοδα της στηρίζονται στο πετρέλαιο κατά 95%.
Μετά από το ντεμπούτο της χώρας στην διεθνή αγορά χρέους, τον περασμένο χρόνο, η χώρα φαίνεται ότι αδυνατεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του προϋπολογισμού και να πληρώσει τα χρέη της.
Έχει ήδη ζητήσει βοήθεια από το ΔΝΤ, με την μορφή νομισματικής στήριξης, ενώ έχει χρησιμοποιήσει το πετρέλαιο ως εγγύηση για δάνεια που πήρε από την Κίνα.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η Αγκόλα προβλέπεται να έχει 3,5% ανάπτυξη φέτος, από 6,8% που είχε το 2013.
Κένυα
Πρόκειται για την πιο ανθεκτική και διαφοροποιημένη οικονομία της Αφρικής. Παρ’ όλα αυτά αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα το τραπεζικό της σύστημα.
Δύο τράπεζες απέτυχαν πέρυσι, ενώ μία τρίτη τράπεζα αναγκάστηκε να δανειστεί ως έσχατη ανάγκη, αυτόν τον μήνα. Μία τέταρτη τράπεζα είναι υπό διερεύνηση, ενώ οι αναλυτές πιστεύουν πως η ενοποίηση της βιομηχανίας είναι αναπόφευκτη.
Η χώρα έχει 43 τράπεζες, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν υπερτιμήσει τα κέρδη και δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και την μεγάλη πτώση των καταθέσεων. Αρκετές τράπεζες μπορεί να καταλήξουν κάτω από τον έλεγχο της κεντρικής τράπεζας, για να καθαριστεί ο τομέας.
Όλα αυτά οδήγησαν το ΔΝΤ να μειώσει τις προβλέψεις για ανάπτυξη στο 6%, από 6,8% που είχε προβλέψει προηγουμένως.