Ποιοι είναι οι τέσσερις νικητές των τηλεοπτικών αδειών?

Μετά από μία «τριτοκοσμική» σύμφωνα με κάποια Μέσα πολύωρη διαδικασία, δόθηκε τέλος στη δημοπράτηση των τεσσάρων αδειών. Τα τέσσερα κανάλια που κατάφεραν να αποσπάσουν τις τηλεοπτικές άδειες είναι το ΣΚΑΙ, ο ΑΝΤ1 και οι εταιρείες συμφερόντων των κ. Καλογρίτσα και Μαρινάκη. Το συνολικό τίμημα ανήλθε στα 246 εκατ. ευρώ ένα ποσό πολύ μεγαλύτερο από αυτό που περίμεναν τα κυβερνητικά στελέχη. Ποιοι είναι όμως οι νέοι καναλάρχες;

Η πρώτη τηλεοπτική άδεια δόθηκε στον εκπρόσωπο και διευθύνων σύμβουλο του ΣΚΑΙ κύριο Κώστα Κιμπουρόπουλο, ο οποίος μπορεί να θεωρηθεί ο ουσιαστικός νικητής αυτής της διαδικασίας καθώς απέσπασε την πρώτη άδεια μετά από γύρους και με τίμημα 43,6 εκατ. ευρώ. Ο κύριος Κιμπουρόπουλος έχει γνώση και εμπειρία τόσο της τηλεόρασης όσο και της αγοράς καθώς έχει στο ενεργητικό του 15 χρόνια οικονομικού και πολιτικού ρεπορτάζ στον Ημερήσιο Τύπο(1974-1989), 12ετή εμπειρία ως Διευθυντής και Γενικός Διευθυντής Παδιοφούνου και Τηλεόρασης σε ηλεκτρονικά μέσα αλλά και 17 χρόνια συνεργασίας με τον όμιλο ΑΝΤΕΝΝΑ. Από τον Απρίλιο του 2015 ασκεί καθήκοντα διευθυντή τηλεόρασης στο ΣΚΑΙ.

Ο κύριος Κιμπουρόπουλος χαρακτήρισε “χιτσκοκική” τη μαραθώνια διαδικασία, εξερχόμενος του κτιρίου, εξαντλημένος από την σχεδόν 70ωρη διαδικασία του διαγωνισμού “Big Brother” για τις τηλεοπτικές άδειες. Όπως δήλωσε και ο ίδιος λίγο πριν την έναρξη της δημοπρασίας ουσιαστικά πήγαν για να πληρώσουν λύτρα προκειμένου να συνεχίσουν τα κανάλια να λειτουργούν όπως πρέπει σε μία σύγχρονη δημοκρατία.”Ήταν ένα ραντεβού στα τυφλά”. Γενικότερα, ο διευθύνων σύμβουλος του ΣΚΑΙ υποστηρίζει πως εδώ και καιρό έχει αρχίσει το “μπούλινγκ” της κυβέρνησης εναντίον των μέσων ενημέρωσης αλλά με τη συμμετοχή του και την νίκη του αυτή στη δημοπρασία κατάφερε να υπερασπιστεί την αρχή της πολυφωνίας στην ενημέρωση.

Μετά από 78 γύρους και με κόστος 52,6 εκατ. ευρώ η δεύτερη άδεια δόθηκε στον Βλαδίμηρο Ιωάννη Καλογρίτσα (20 ώρες μετά) γιο του γνωστού μεγαλοεργολάβου και εκδότη Χρήστου Καλογρίτσα. Όσον αφορά τον Ιωάννη Καλογρίτσα δεν υπάρχουν αρκετές πληροφορίες πέρα από το γεγονός ότι κατέχει μεγάλο ποσοστό των μετοχών των εταιριών του πατέρα του εν αντιθέση με τον Χρήστο Καλογρίτσα ο οποίος όπως αποδεικνύουν τα αντίστοιχα δημοσιεύματα έχει στενές σχέσεις με μέλη της κυβέρνησης και κατά καιρούς έχει εμπλακεί σε διάφορα σκάνδαλα με κορυφαίο την πιθανή ανάμειξή του στη 17Ν.

Ο κ. Καλογρίτσας αν και είναι ένας άνθρωπος που αποφεύγει τη δημοσιότητα, έχει απασχολήσει πολλές φορές τα Μέσα με τις επώνυμες κουμπαριές του τόσο με άτομα από τον χώρο της πολιτικής όπως τον Υπουργό Άμυνας κ. Καμμένο όσο και με γνωστους δημοσιογράφους όπως τον Νίκου Ευαγγελάτου και την Τατιάνα Στεφανίδου. Όπως σχολιάζει και ο δημοσιογράφος Δημήτρης Παγαδάκης στο Πρώτο Θέμα (12/7/2016) «όποια πέτρα κι αν σηκώσεις στην Αριστερά τον Καλογρίτσα θα πετύχεις», είναι απορίας άξιον πώς παραμένει αόρατος στο πλατύ κοινό. Μετά από ένα τέτοιο βιογραφικό δημιουργούνται ερωτήματα σχετικά με την αντικειμενικότητα της δημοπρασίας.

Πέρα από τους νέους παίκτες μία άδεια απέσπασε και ο διευθύνοντας σύμβουλος του ομίλου ΑΝΤΕΝΝΑ, Θεόδωρος Κυριακού επιβεβαιώνοντας για ακόμη μία φορά το σημαντικό ρόλο κάποιων μέσων όπως ο όμιλος ΑΝΤΕΝΝΑ που ιδρύθηκε από το 1989. Η τρίτη άδεια κοστολογήθηκε στα 75,9 εκατ. ευρώ δίνοντας έτσι την ευκαιρία στο ΑΝΤ1 να συνεχίσει το έργο του.

Οι βάσεις για την ίδρυση του ΑΝΤ1 τέθηκαν από τον ισχυρό εφοπλιστή και επιχειρηματία, Μίνο Κυριακού αλλά η γιγάντωση του και σε περιοχές εκτός Ελλάδος είναι επίτευγμα του υιού Θοδωρή Κυριακού. Κλειδί της επιτυχίας ήταν η στρατηγική απόφαση για επέκταση σε ανερχόμενες αγορές των βαλκανικών χωρών, η ενίσχυση των new media, οι επενδύσεις στον τομέα της web tv και των gaming πλατφoρμών. Επίσης, o Θοδωρής Κυριακού τα τελευταία χρόνια κατόρθωσε να μειώσει σημαντικά τα λειτουργικά κόστη του ελληνικού καναλιού και έχοντας στα χέρια του τόσο την τεχνογνωσία 25 ετών όσο και έτοιμες υποδομές φαίνεται να ξεκινά με συντριπτικό πλεονέκτημα σε σχέση με τους υπόλοιπους νικητές του διαγωνισμού.

Για τους περισσότερους το όνομα του Βαγγέλη Μαρινάκη έγινε γνωστό το 2010, όταν εξαγόρασε από τον Σωκράτη Κόκκαλη την πλειοψηφία των μετοχών της ΠΑΕ Ολυμπιακός. Ο διαγωνισμός για τις νέες τηλεοπτικές άδειες ανέδειξε τον εφοπλιστή με καταγωγή από το Ηράκλειο της Κρήτης ως τον τέταρτο νικητή της διαδικασίας με άδεια που κοστολογήθηκε στα 73,9 εκ. ευρώ, ανοίγοντας ένα ακόμη κεφάλαιο στις επιχειρηματικές του δραστηριότητες.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης δραστηριοποιείται κυρίως στο χώρο της ναυτιλίας έχοντας στην κατοχή του 65 πλοία και βάζοντας τον έτσι το 2015 μέσα στην λίστα των ισχυρότερων εφοπλιστών στον κόσμο. Από το 2010 ασχολείται και με τον αθλητισμό μετά την αγορά του Ολυμπιακού ενώ η τελευταία ενασχόληση του είναι τα media. Ξεκίνησε με το 20% των μετοχών του ΣΚΑΙ αλλά η συνεργασία αυτή δεν προχώρησε βάζοντας τον επιχειρηματία στη διαδικασία δημιουργίας δικής του εταιρείας.
Οι αλλαγές που θα ακολουθήσουν θα είναι σταδιακές καθώς σύμφωνα με το νόμο χρειάζονται 90 μέρες για να κλείσουν τα κανάλια που δεν εξασφάλισαν τηλεοπτική άδεια. Τώρα περιμένουμε να δούμε τις κινήσεις των τεσσάρων νικητών αλλά και το πως θα διαμορφωθεί η ελληνική τηλεόραση με τα 4 ιδιωτικά κανάλια.

Κοινή χρήση:

Αφήστε ένα σχόλιο