Περιττή πολιτική αναλγησία στα ΕΣΠΑ.

Η είδηση πως η Κύπρος βγαίνει από το μνημόνιο μέσα στο 2016 επανέφερε ξανά το ερώτημα για το τι κάνει η Ελλάδα λάθος όλο αυτά τα χρόνια. Ακόμα και αν σκεφτούμε πως η κρίση στην ελληνική οικονομία έχει τελείως διαφορετικά αίτια από τις κρίσεις που παρουσίασαν οι οικονομίες της Ιρλανδίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Κύπρου το γεγονός παραμένει ίδιο. Η κατάσταση δεν μοιάζει να βελτιώνεται, και τα νέα μνημόνια ακολουθούν το ένα μετά το άλλο.

Η επιτυχία της Κύπρου δίνει επιχειρήματα σε όσους υποστηρίζουν πως η μη εφαρμογή των μνημονίων και των προγραμμάτων λιτότητας (ή η καθυστέρηση εφαρμογής τους) από τις ελληνικές κυβερνήσεις των τελευταίων επτά ετών ευθύνεται για την αποτυχία της Ελλάδας. Γεγονός είναι ότι δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα να εφαρμόσει άμεσα κανείς μέτρα στα οποία εναντιώνεται η πλειοψηφία του ελληνικού λαού, είναι τόσο άδικα και βαριά που αντιβαίνουν κοινοτικές οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και αμφισβητούνται από πλήθος οικονομικών επιστημόνων ανά τον κόσμο ως προς την αποτελεσματικότητα τους. Τι γίνεται όμως όταν παρατηρείται αναλγησία και καθυστέρηση σε μέτρα τα οποία θα ωφελήσουν τόσο τους πολίτες όσο και την οικονομία; Από ένα σημείο και μετά είναι θέμα πολιτικής ατζέντας της κυβέρνησης, που ακόμα και μήνες μετά τις εκλογές φαίνεται να σπαταλά περισσότερη προσπάθεια σε πολιτικές δηλώσεις παρά να πράττει.

Εδώ και καιρό έχουν ανακοινωθεί νέα προγράμματα ΕΣΠΑ 2014-2020. Οι ανακοινώσεις μιλούσαν για την έναρξη της πρώτης σειράς προκηρύξεων από το φθινόπωρο του 2015. Οι αναβολές πήγαιναν από μήνα σε μήνα. Μετά τις προδημοσιεύσεις τους οι επίσημες προσκλήσεις θα ακολουθήσουν στα τέλη Ιανουαρίου, το αργότερο μέχρι το τέλος του μήνα, και οι αιτήσεις θα είναι μέχρι τέλος Φεβρουαρίου.

Η διαχείριση των αιτήσεων και η καθυστέρηση των απαντήσεων είναι κάτι που θα μας απασχολήσει εν καιρώ. Δεδομένου ότι πολλά έχουν ειπωθεί για τις προηγούμενες επιδοτήσεις του ΕΣΠΑ, αν οι καθυστερήσεις θα οφείλονται ώστε τα ποσά να δοθούν σε σωστές επενδύσεις εκτιμώνται προτιμητέες από την άμεση εισροή ρευστού στην οικονομία. Σε κάθε περίπτωση η ως τώρα καθυστέρηση των προσκλήσεων δεν μοιάζει να είναι καθόλου δικαιολογημένη.

Κοινή χρήση:

Αφήστε ένα σχόλιο