Νηστεία και διατροφή
Η Σαρακοστή πλησιάζει και αποδεδειγμένα είναι η μεγαλύτερη διατροφική παγίδα που πέφτουμε γιατί λίγο πολύ όλοι έχουμε έναν φίλο που είπε,και όχι για τις χριστιανικές του πεποιθήσεις: «Φέτος θα νηστέψω και τις 40 μέρες είναι ευκαιρία να αδυνατίσω».Τι συμβαίνει όμως όταν έχουμε τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα και εκτός ότι βάζουμε κιλά μειώνεται και η απόδοση μας στην άσκηση;
Καθ’ όλη την διάρκεια της νηστείας, είτε αυτή αποτελείται και από τις 40 μέρες είτε την τελευταία εβδομάδα, στερούμε από τον οργανισμό μας πολύτιμα θρεπτικά συστατικά τα οποία είναι αναγκαία όχι μόνο για την καθημερινή μας εκγύμναση αλλά και για την κάλυψη των καθημερινών μας ενεργειακών αναγκών. Έτσι έχουμε ως αποτέλεσμα την εξάντληση τους οργανισμού μας, την κόπωση και την αποδυνάμωση του ανασοποιητικού μας συστήματος. Πάμε να δούμε αναλυτικότερα τα θρεπτικά συστατικά που στερούμαστε και πως μπορούμε να τα αναπληρώσουμε:
Ασβέστιο: Βασικό δομικό συστατικό των οστών, απαραίτητο για την υγεία τους και την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, βοηθά στην πήξη του αίματος, απαραίτητο για την παραγωγή, δράση και έκκριση ορμονών και την ενεργοποίηση διαφόρων ενζύμων στον οργανισμό. Το βρίσκουμε στα γαλακτοκομικά προ’ι’όντα τα οποία ανήκουν στην κατηγορία Dont της νηστείας όμως..ουδείς λόγος ανησυχίας.Υπάρχουν τρόφιμα τα οποία είναι πλούσια σε ασβέστιο και μπορούμε να τα βρούμε καθημερινά είτε στο ντουλάπι μας είτε στα ράφια του super market και αυτά είναι: Αμύγδαλα, πράσινα φυλλώδη λαχανικά,μπρόκολο,λάχανο,σύκα,πορτοκάλι ακτινίδιο,ρεβύθια,φασόλια ,λευκό αλεύρι σόγιας. Επίσης πλούσιο σε ασβέστιο είναι το σουσάμι το οποίο μπορούμε να το συνδυάσουμε με μαύρο ψωμί και το ταχίνι που μπορούμε να το συνδυάσουμε με μέλι η με πορτοκάλι
Σίδηρος: Μεταφέρει οξυγόνο σε όλα τα μέρη του σώματος έχει σημαντικό ρόλο στον μεταβολισμό και είναι απαραίτητα προσθετική ομάδα για εκατοντάδες ένζυμα και πρωτείνες. Τον βρίσκουμε σε τροφές ζωικής προέλευσης καθώς και γαλακτοκομικά που όμως μπορούμε να τα αντικαταστήσουμε με όσπρια (φακές,φασόλια) λιαστή ντομάτα,ηλιόσπορους, αποξηραμένα βερίκοκα, σπανάκι, ταχίνι, σουσάμι, χαλβά. ΠΡΟΣΟΧΗ.! Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη σιδήρου είναι 18 mg και παρόλο που αποτελεί απαραίτητο στοιχείο για ένα υγιή οργανισμό σε μεγαλύτερη ποσότητα μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο κυκλοφοριακό σύστημα, στην καρδιά, στους πνεύμονες και στο ήπαρ.
‘Ολες οι τροφές πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο ειδικά αυτές που είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες όπως η λαγάνα και τα ζυμαρικά. Ιδιαίτερη προσοχή επίσης στο λάδι και στους ξηρούς καρπούς που καλό είναι να προτιμήσουμε τους ανάλατους αλλά και στις αμυλούχες τροφές όπως είναι τα δημητριακά, οι πατάτες και το ψωμί.
Αποδεδειγμένα η περίοδος της νηστείας είναι μια καλή ευκαιρία για αποτοξίνωση και μια φυσική ασπίδα προστασίας καθώς μειώνει τα επίπεδα της χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων στο αίμα, βοηθά στην ρύθμιση του σακχάρου, προστατεύει τον οργανισμό από την οστεοπόρωση και βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου.
Σίγουρα είναι μια δύσκολη περίοδος και αποτελεί πρόκληση για όλους όμως…υπομονή! 40 μέρες είναι και καλό σούβλισμα παιδιά.