Street art και Αρχαία ελληνική τέχνη.
Τα πρότυπα της τέχνης της αρχαίας Ελλάδας και συγκεκριμένα της γλυπτικής, έχουν μεταφερθεί σε νέα ρεύματα και κινήματα της σύγχρονης τέχνης του 21ου αιώνα. Η street art είναι ένα απ’ αυτά, όπου πολλοί είναι οι καλλιτέχνες, της Ελλάδας και του εξωτερικού, που έχουν εμπνευστεί και επηρεαστεί από την αρχαιοελληνική τέχνη. Αντλούν από την αρχαιότητα (μυθολογία, φιλοσοφία κλπ) τα θέματα και τις μορφές των συνθέσεών τους όπως και τα πρότυπα που έχουν καθιερωθεί για συγκεκριμένα πρόσωπα, όπως για ποιητές, φιλόσοφους και ήρωες της μυθολογίας από τους αρχαίους Έλληνες καλλιτέχνες. Η σύγχρονη απόδοσή τους είναι αυτό που κάνει τα έργα αυτά ιδιαίτερα και ξεχωριστά.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο ¨Σωκράτης¨ του ΙΝΟ, που ακολουθεί τα καθιερωμένα πρότυπα απεικόνισής του. Πρόκειται για ένα mural του 2014 στο Μαϊάμι, ο ΙΝΟ έχει ελληνική καταγωγή όπως και ο CΑCAO ROCKS ο οποίος σε τοιχογραφία του, αναπαριστά την γέννηση του Πήγασου, θέμα παρμένο από το αέτωμα του αρχαϊκού ναού της Αρτέμιδος στην Κέρκυρα του 6ου π.Χ αιώνα με τη χαρακτηριστική μορφή της Γοργούς.
Ο ΟΖΜΟ, Ιταλός στην καταγωγή, δημιουργεί ως επί το πλείστον, έργα στα οποία εικονίζονται θεοί και πρόσωπα της ρωμαϊκής αλλά και της ελληνικής αρχαιότητας και μυθολογίας όπως ο Άτλας και η Αθηνά, που εικονίζεται στα πρότυπα του αγάλματος που δημιούργησε ο Φειδίας (5ος) – Χαρακτηριστικό είναι το πλούσιο ένδυμα και η περικεφαλαία της Αθηνάς, καθώς και η κουκουβάγια, σύμβολο της θεάς, που κρατά στο δεξί της χέρι.
Το δίδυμο PICHi & AVO, έχει αφιερώσει πολλούς τοίχους στην απεικόνιση αρχαιοελληνικών αγαλμάτων με τον δικό τους, ξεχωριστό τρόπο. Τέλος, ο LUKA RADOS από τη Βοσνία εμπνευσμένος από την μελέτη της ελληνικής μυθολογίας, σε έργο του εικονίζει τον Λαοκόων, έναν από τους Τρώες ιερείς του Απόλλωνα.