Κόσοβο: Η Λιλιπούτεια Χώρα με τα Μεγάλα Προβλήματα
2017 και το Κόσοβο συμπληρώνει 9 χρόνια ως επίσημη κρατική οντότητα. Όμως δεν αναρωτηθήκαμε ποτέ ποια είναι η Δημοκρατία του Κοσόβου; Πώς ένα μικρό κρατίδιο μπορεί να δημιουργήσει τόσο μεγάλα προβλήματα; Γιατί αυτή η αντιπαλότητα ανάμεσα σε Σέρβους και Κοσοβάρους;
Οι μνήμες του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία είναι νωπές, πόσο μάλλον στο Κόσοβο που ήταν ο τελειωτικός επίλογος αυτής της θλιβερής ραψωδίας. Κόσοβο 2017 και με το κλίμα πάντα τεταμένο στη Σερβία εναντίον του Κοσόβου. Επιπλέον και οι δύο χώρες προέρχονται από εκλογικές αναμετρήσεις που βγάλανε οι μεν Σέρβοι τον ακραίο Αλεξάνταρ Βούκιτς, οι Κοσοβάροι από την άλλη πλευρά εξέλεξαν ως νικητή των εκλογών το 2017 τον Ράμους Καραντινάι, που έχει δικαστεί για εγκλήματα πολέμου από το δικαστήριο της Χάγης, αλλά αθωώθηκε, όμως εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης της Ιντερπόλ εις βάρος του, το οποίο εκδόθηκε από τη Σερβία.
Ας δούμε όμως περισσότερες πληροφορίες για το Κόσοβο, τη Συρία των Βαλκανίων όπως την αποκάλεσαν δυτικοί πολιτικοί αναλυτές. Πρωτεύουσα του Κοσόβου είναι η Πρίστινα. Ο πληθυσμός είναι 1.820.631. Το νόμισμα που χρησιμοποιούν είναι το ευρώ. Στις περιοχές που πλειοψηφούν οι Σέρβοι χρησιμοποιείται το Σερβικό Δηνάριο στις συναλλαγές. Η χώρα συνορεύει με Σερβία, Αλβανία, Π.Γ.Δ.Μ και Μαυροβούνιο. Το 92% του πληθυσμού το αποτελούν οι Αλβανοί, ενώ το υπόλοιπο 8% Σέρβοι. Οι περισσότεροι Σέρβοι μένουνε στην πόλη της Μητρόβιτσας στα βόρεια της χώρας. Από το 2007 έως το 2017 ο πληθυσμός μειώθηκε κατά 500.000. Αυτό συμβαίνει διότι αρκετοί Κοσοβάροι πολίτες μεταναστεύουν σε Γερμανία, Ελβετία, Βέλγιο, Ολλανδία, Σκανδιναβικές χώρες και Αμερική. Υπάρχει χαμηλός μέσος όρος ηλικίας, περίπου 31 χρονών και με μία βόλτα στην Πρίστινα το διαπιστώνεις αυτό.
Βασικό μέσο παραγωγής έχουν τον λιγνίτη. Την εποχής της ενωμένης Γιουγκοσλαβίας το μεγαλύτερο λιγνιτωρυχείο βρισκόταν στο Πρίζρεν, περιοχή του Κοσόβου. Το Κόσοβο είναι η δεύτερη πιο φτωχή χώρα στην Ευρώπη, πρώτη η Μολδαβία με κατά κεφαλήν ΑΕΠ το 2016 9.600 δολάρια. Η ανεργία βρίσκεται στο 33% ενώ στους νέους στο 60%. Στο θέμα θρησκεία υπερισχύουν οι Μουσουλμάνοι με 95.6% και μετά οι χριστιανοί ορθόδοξοι και οι Ρωμαιοκαθολικοί με ποσοστό 2.2% και 1.5% αντίστοιχα.
Στις 17 Φεβρουαρίου 1998 το Κόσοβο ανακηρύσσει μονομερώς την απόσχισή του από τη Σερβία. Οι πρώτες χώρες που έσπευσαν να αναγνωρίσουν το Κόσοβο ως ανεξάρτητη δημοκρατία ήταν οι Η.Π.Α , Γαλλία, Γερμανία, Μ. Βρετανία και Ιταλία. Από την άλλη, δεν το αναγνώρισαν η Σερβία και η Ρωσία χαρακτηρίζοντάς το ψευδοκράτος. Από χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ισπανία, η Ρουμανία και η Σλοβακία εκφράζοντας τις ανησυχίες τους για την περιοχή δεν το αναγνώρισαν. Από τις υπόλοιπες βαλκανικές χώρες το Κόσοβο αναγνωρίστηκε από την Π.Γ.Δ.Μ, Μαυροβούνιο και τη Βουλγαρία, ενώ Βοσνία, καθώς και η Σλοβενία δεν το αναγνώρισαν επίσης. Συνολικά 109 χώρες το αναγνωρίζουν παγκοσμίως.
Στις τελευταίες εκλογές που διεξήχθησαν, επικράτησαν τα εθνικιστικά αλβανικά κόμματα. Το κόμμα του Ραμούς Χαραντινάι, Συμμαχία για το Μέλλον, αναδείχθηκε νικητής. Ο Χαραντινάι γνωστός από τη δράση του στον πόλεμο του Κοσόβου καταδικάστηκε από το δικαστήριο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Χάγης αλλά αθωώθηκε, επίσης εκκρεμεί ένταλμα σύλληψής του από την Ιντερπόλ, που εκδόθηκε από τη Σερβία. Η άνοδος των εθνικιστικών κομμάτων σε ένα τόσο ευαίσθητο κράτος εγκυμονεί πάντα κινδύνους. Οι Σέρβοι του Κοσόβου τελευταία, εκδηλώνουν έντονα την τάση να αποσχιστούν και να ενωθούν με τη Σερβία, αλλά συναντούν ένα σθεναρό όχι από την πλευρά της Πρίστινα. Ο ηγέτης Έντι Ράμα εκδηλώνει πάντα συμπάθεια στις εθνικιστικές κορόνες που ολοένα και πιο πολύ ακούγονται, ενώ σύμμαχο σε αυτό έχει και τον Ταγίπ Ερντογάν, Πρόεδρο της Τουρκίας.
Ο ΟΗΕ με τους παρατηρητές στην περιοχή εκδηλώνει την ανησυχία του ενώ για ενδεχόμενη είσοδο στο ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ η χώρα βρίσκεται πολύ μακριά και οικονομικά και διπλωματικά. Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ο Χακίμ Θάτσι. Ο πρόεδρος της δημοκρατίας του Κοσόβου είναι άνθρωπος με πλούσιο βιογραφικό καθώς ήταν αρχηγός του UCK στη διάρκεια του πολέμου, πρωτοστάτης στη σύνοδο του Ραμπουαγιέ που καθόρισε το πολιτειακό καθεστώς του Κοσόβου, πρώην πρωθυπουργός του Κοσόβου και τώρα Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Λίγο μετά την επανεκλογή του στην πρωθυπουργία το 2010 ήρθαν στον φως καταγγελίες του Συμβουλίου της Ευρώπης εις βάρος του για λαθρεμπόριο, καθώς και για υπόθεση εμπορίας οργάνων από αιχμαλώτους πολέμου. Ο ίδιος αρνήθηκε τις κατηγορίες.
Από το τέλος του πολέμου υπάρχουν διεθνείς ένοπλες δυνάμεις, η λεγόμενη ΚFOR (Κosovo Forces). Υπάρχει διεθνείς νατοϊκή δύναμη καθώς δεν υπάρχει τακτικός στρατός. Από το 2009 ιδρύθηκαν δυνάμεις πολιτοφυλακής που είναι για τήρηση της εσωτερικής τάξης και όχι για προστασία εδαφών από εξωτερικό παράγοντα. Η χώρα έχει πολλά προβλήματα καθώς πρέπει να επιλύσει τα διπλωματικά θέματα και παράλληλα τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει. Αυτό δεν θα συμβεί φυσικά με εκλογή εθνικιστών στην εξουσία, καθώς το μόνο που μπορεί να συμβεί με τέτοιους πολιτικούς ηγέτες είναι ένα πισωγύρισμα σε καταστάσεις πριν από είκοσι χρόνια και να έχουμε έναν νέο πόλεμο του Kοσσυφοπεδίου.