
Η Προσφυγική κρίση και η διασπασμένη Ευρώπη
‘Ένα από τα πιο φλέγοντα ζητήματα που έχουν ανακύψει και κορυφωθεί τους τελευταίους μήνες είναι χωρίς αμφιβολία το προσφυγικό.
Οι πρόσφυγες συνιστούν μια λογική συνέπεια της εκάστοτε εμπόλεμης κατάστασης. Η απόδραση λοιπόν έστω και με κάθε ρίσκο είναι φυσιολογική και επιδιωκόμενη ανεξαρτήτως κόστους . Εναποθέτουν τις ελπίδες και την όποια περιούσια τους σε χέρια άπληστων διακινητών που προβαίνουν σε κούρσες θανάτου, για να καταφέρουν να φτάσουν στην Ευρώπη που φαντάζει επίγειος παράδεισος μακριά από στρατιώτες και όπλα .Ωστόσο μια εύθραυστη οικονομικά και πολιτικά ,ως επί το πλείστων Ευρώπη καλείται να διαχειριστεί ένα τεράστιο αριθμό προσφύγων που καταφθάνουν καθημερινά σε μια απέλπιδα προσπάθεια για ένα καλύτερο μέλλον. Μια ανθρωπιστική κρίση που χρίζει άμεσης λύσης αφού κράτη όπως η Ιταλία και η Ελλάδα που λειτουργούν ως χώρες υποδοχής /καταγραφής και ανάλογα με την περίπτωση παρέχουν πολιτικό άσυλο ή προσωρινή άδεια διαμονής ,είτε προωθούν τους πρόσφυγες σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα ή πίσω στην πατρίδα τους, έχουν επωμιστεί ένα βάρος που αδυνατούν να διαχειριστούν χωρίς αρωγή.
Κατά την έκτακτη Σύνοδο προ ολίγων ημερών για το μεταναστευτικό ζήτημα, που έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Εσωτερικών των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε μια πρόταση- σχέδιο για τη μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων από την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ουγγαρία σε άλλες χώρες της ΕΕ . Η έγκρισή ωστόσο του εν λόγω πλάνου δεν ήταν ομόφωνη αφού Τσεχία, Σλοβακία, Ρουμανία, Ουγγαρία και η Φινλανδία που απείχε, αρνήθηκαν να υιοθετήσουν τις συμφωνηθέντες ενέργειές ώστε να επιτευχθεί αποσυμφόρηση της κατάστασής και καλύτερη διαχείρισή της .Τα κράτη αυτά τηρούν μια σκληρή στάση με την Ουγγαρία κυρίως , να εφαρμόζει σχεδόν απάνθρωπα μέτρα και να γιγαντώνει την έκδηλη έλλειψη ομοιογένειας και ισορροπίας στο εσωτερικό της ΕΕ.
Με πρόσχημα την ασφάλεια που φυσικά τίθεται σαν ζήτημα αν δεν υπάρξει κανένας έλεγχος των προσφύγων πριν την είσοδο τους , ο Ούγγρος Πρωθυπουργός διαμηνύει πως οι πρόσφυγές είναι απειλή και δεν είναι διατεθειμένος να ανοίξει τα σύνορα ώστε να λειτουργήσουν σαν πέρασμα. Παράλληλα , η κυβέρνηση πέρασε στην Βουλή με την στήριξη της ακροδεξιάς ,νομοσχέδιο για την ανάπτυξη στρατιωτικής δύναμής στα σύνορα της χώρας, παρέχοντας την δυνατότητα χρήσης πλαστικών σφαιρών , δακρυγόνων και βομβίδων κρότου λάμψης ,ενώ ορίζει ότι οι στρατιώτες μπορούν να εκτελούν πολλά από τα καθήκοντα της αστυνομίας, όπως ο έλεγχος ταυτότητας και η κράτηση υπόπτων.
Οι εικόνες βίας που σόκαραν την κοινή γνώμη καθιστούν πρόδηλο πως η Ευρώπη χάνει τον αλτρουιστικό και ουμανιστικό χαρακτήρα που τόσο έντονα θέλει να πείσει πως διαθέτει και δεν δύναται να βρει λύση σε ένα ζήτημα που ταλανίζει το σύνολο των κρατών της. Οι ισχυροί της ΕΕ πρέπει να επιδείξουν ηγετικές ικανότητες και να αντιμετωπίσουν την κρίση – όχι να υπερισχύσουν τα εμπόδια και να συνεχίσουν να διαφωνούν για ποσοστώσεις.
Τα περιστατικά θανάτων στις θάλασσές δυστυχώς πολλαπλασιάζονται ραγδαία κλονίζοντας τα θεμέλια της Ευρώπης που πρέπει να σταματήσει αυτό το ’’ εμπόριο ‘’ και να παρέχει όπως διατείνεται η Ύπατη Αρμοστεία νόμιμες οδούς ώστε να πάψει το Αιγαίο να φαντάζει υδάτινος τάφος .Ενδεικτικά αυτές περιλαμβάνουν, τη μετεγκατάσταση από τις γειτονικές με τη Συρία χώρες, προγράμματα χορήγησης άδειας εισόδου για ανθρωπιστικούς λόγους, ευέλικτες πολιτικές χορήγησης θεωρήσεων εισόδου για λόγους σπουδών ή εργασίας. Αυτό που φαίνεται ωστόσο να απουσιάζει σε μεγάλο βαθμό από τα κράτη-μέλη είναι ισχυρή πολιτική βούληση και ηγεσία για να διεκπεραιώσει τις διαδικασίες .
Οι άνθρωποι πρέπει να βρεθούν στο επίκεντρο και να υπάρξει η κατάλληλη κατανομή τους ώστε από την μια πλευρά τα κράτη να δεχτούν ανάλογο με την έκταση και την οικονομία τους πληθυσμό κι από την άλλη οι προσφυγές να είναι ασφαλείς καθώς και με τα απαραίτητα αγαθά ώστε να επιβιώσουν. Μια αποτελεσματική και οικουμενική λύση είναι επιβεβλημένη και η Ευρώπη πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αποδείξει πως μπορεί να διαχειριστή μιας τέτοιας έκτασης κρίση με επιτυχία.