110712-N-TT977-077 Soldiers of the Chinese People's Liberation Army 1st Amphibious Mechanized Infantry Division prepare to provide Chairman of the Joint Chiefs of Staff Adm. Mike Mullen with a demonstration of their capablities during a visit to the unit in China on July 12, 2011. Mullen is on a three-day trip to the country meeting with counterparts and Chinese leaders. (DoD photo by Mass Communication Specialist 1st Class Chad J. McNeeley/Released)

Η νέα νομοθεσία της Κίνας κατά της τρομοκρατίας

Κίνα «Ασύμμετρη Απειλή» Νόμος Επιβίωσης.

Το πρώτο ολοκληρωμένο νομοσχέδιο κατά της τρομοκρατίας στην Κίνα, πέρασε στο τέλος του 2015, και τέθηκε σε ισχύ την πρώτη ημέρα του 2016.

Πριν από τι ψήφιση του, το σχέδιο νόμου είχε δεχτεί σκληρή κριτική από οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, εταιρείες τεχνολογίας, και την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Παρά την πρόοδο σε σύγκριση με τα δύο προηγούμενα προσχέδια, ο τελικός νόμος είχε καταγγελθεί ως νόμος «Σκούπα» από τα Δυτικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Νόμος αποτελείται από 10 κεφάλαια και 97 άρθρα.

Ενώ τα πρώτα και τα τελευταία κεφάλαια αφορούν γενικές και συμπληρωματικές διατάξεις, τα υπόλοιπα κεφάλαια ασχολούνται με θέματα μείζονος σημασίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, όπως η ονομασία της τρομοκρατίας, η πρόληψη, η συλλογή πληροφοριών, την έρευνα, την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, τη διεθνή συνεργασία, τη διασφαλίσει, και της νομικές υποχρεώσεις.

Σε αυτό το άρθρο θα επισημάνω 4 σημαντικά σημεία του νόμου.

1ον τον ορισμό της τρομοκρατίας στην Κίνα, 2ον η υποχρεώσει των εταιρειών τεχνολογίας να παρέχουν τεχνική υποστήριξη για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, 3ον να επιβάλλουν περιορισμούς σχετικά με την υποβολή ερωτήσεων από ΜΜΕ για θέματα τρομοκρατικών επιθέσεων και 4ον ο σχεδιασμός και η εφαρμογή ενός «λαϊκού πολέμου κατά της τρομοκρατίας».

Ο ορισμός της τρομοκρατίας για την Κίνα.

Έχει ως εξής «Κάθε συνηγορία ή δραστηριότητα που, μέσω της βίας, του σαμποτάζ, ή της απειλής, που στοχεύει στη δημιουργία κοινωνικού πανικού, και υπονομεύει τη δημόσια ασφάλεια, παραβιάζει τα προσωπικά και τα δικαιώματα ιδιοκτησίας, ή εξαναγκάσει ένα κρατικό όργανο ή διεθνή οργανισμό, προκειμένου να επιτευχθεί πολιτικός, ιδεολογικός, ή άλλος στόχος».  

Αν και δεν υπάρχει διεθνώς αναγνωρισμένος ορισμός της τρομοκρατίας, η διεθνής κοινότητα έχει φτάσει σε ένα καλό βαθμό συναίνεσης. Σε σύγκριση με τους ορισμούς που προτείνονται από τον ΟΗΕ στο σχέδιο Γενικής Σύμβασης για τη Διεθνή Τρομοκρατία και χρησιμοποιούνται και από την ΕΕ στην απόφαση πλαίσιο της 2, Ιουνίου, 2002 για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ο κινέζικος ορισμός, αν και είναι ανοιχτός σε μια ευρεία ερμηνεία, έχει έρθει αρκετά κοντά στη διεθνή συναίνεση.

«ΟΙ Τρύπες και οι Προβλέψεις»

Διατηρεί το αρχικό κείμενο σχετικά με την απαίτηση για την παροχή προς την κυβέρνηση με τεχνική υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένων και την πρόσβαση και αποκρυπτογράφηση, για την πρόληψη και τη διερεύνηση τρομοκρατικών δραστηριοτήτων.

Οι Περιορισμοί.

Στο νέο νόμο της Κίνας θέτει επίσης περιορισμούς όσον αφορά την υποβολή εκθέσεων-ερωτήσεων σχετικά με τις τρομοκρατικές επιθέσεις, και της απαντήσεις της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το νέο νόμο, κανείς δεν επιτρέπεται να διαδίδει τα στοιχεία των τρομοκρατικών επιθέσεων που μπορεί να οδηγήσουν σε μίμηση πράξεων, ούτε να διαδοθούν σκληρές ή απάνθρωπες εικόνες. Επιπλέον, κανείς δεν επιτρέπεται να δημοσιεύσει πληροφορίες σχετικά με τον προσδιορισμό του προσωπικού κρούσεων ή τους ομήρους, ούτε στις απαντήσεις της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, με την εξαίρεση ότι τα μέσα ενημέρωσης μπορούν να το κάνουν με την άδεια των οργανισμών καταπολέμησης της τρομοκρατίας που είναι και αποκλειστικά υπεύθυνος για την αποδέσμευση αυτών των πληροφοριών.

Ο Λαϊκός Πόλεμος.

Η ο «πόλεμος των ανθρώπων», η στρατηγική που αναδεικνύει τη συμμετοχή των πολιτών, έχει αναγνωριστεί ως μια κορυφαία αρχή του δικαίου της καταπολέμησης της τρομοκρατίας στον νέο νόμο.

Συγκεκριμένα, ο νόμος λέει ότι οι αρχές πρέπει να καταρτίσουν κοινούς συντονιστικούς μηχανισμούς που θα κινητοποιεί τις οργανώσεις βάσης, η οποίες συστάθηκαν ως επίσημη δυνάμει, ομάδες εθελοντών στις κοινότητες και θα πρέπει να ενθαρρύνουν τους πολίτες να εργαστούν ως πληροφοριοδότες για την προώθηση και τι συλλογή πληροφοριών.

Ο Νόμος ορίζει ότι όλες οι οργανώσεις και τα άτομα που έχουν το καθήκον να βοηθούν και να συνεργάζονται με τις αρχές, υπόσχεται ότι θα τιμηθούν, και τα οφέλη θα δοθούν σε εκείνους που έχουν παράσχει σημαντική υποστήριξη στην πρόληψη των τρομοκρατικών δραστηριοτήτων, και σε όσους έχουν τραυματιστεί ή σκοτωθεί για την εκτέλεση της αντιτρομοκρατικής πολιτικής.

Σύνοψη.

Ο νόμος αυτός έχει σχεδιαστεί για να καλυφθούν επείγουσες, και βασικές ανάγκες της Κίνας στον αγώνα κατά της σοβαρής απειλής της τρομοκρατίας. Εκτός από τις διατάξεις, (οι οποίες έχουν σημαντικές αιτίες για διαφωνίες από το φόβο της βιομηχανικής κατασκοπείας), τα περισσότερα μέρη του νόμου προβλέπουν στην τεράστια παραχώρηση και ευχέρεια σε μια κυβέρνηση που έχει ήδη ευρεία παρεμβατική ικανότητα.

 Αυτές οι νέες αρμοδιότητες αναπόφευκτα θα επηρεάσουν τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

Χρήστος Κατσέας/Εθνολόγος.

Κοινή χρήση:

Αφήστε ένα σχόλιο