Η “γεύση” των εκλογών

Η σκληρή προεκλογική περίοδος έλαβε τέλος. Οι κρισιμότερες εκλογές της μεταπολίτευσης έλαβαν τέλος. Η εντολή του λαού ήταν λιτή και κατηγορηματική. Ο λαός γύρισε την πλάτη στην σκληρή λιτότητα. Εσάς όμως τι “γεύση” σας άφησαν αυτές οι εκλογές; Εμένα πάντως -αν και είναι οι πρώτες μου βουλευτικές εκλογές- δεν μου άφησαν και τόσο καλή γεύση. Και φυσικά σε αυτό συνέβαλαν και οι πρώτες μετεκλογικές ώρες.

Θα ήθελα να ξεκινήσω με το εξής: Είναι ντροπή για τον ελληνικό λαό να βγάζει τρίτο κόμμα ένα ναζιστικό μόρφωμα. Ιδίως, μετά απ’ όλα τα γεγονότα που “ξεσκέπασαν” και φανέρωσαν τον χαρακτήρα του κόμματος αυτού. Κατανοώ απόλυτα την αγανάκτηση του κόσμου, αλλά για να δηλώσει κανείς τον θυμό του υπάρχουν πολλοί -λιγότερο ακραίοι- τρόποι. Σε καμία περίπτωση δεν περίμενα ότι ο ελληνικός λαός θα στείλει το κόμμα αυτό στην τρίτη θέση και θα “θωρακίσει” τα ποσοστά του στα ίδια σχεδόν επίπεδα με εκείνα των εκλογών του 2012. Πλέον ο κόσμος ξέρει και δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Και αυτό είναι αν θέλετε που με προβληματίζει περισσότερο, ότι ο κόσμος το στηρίζει συνειδητά.
Συνεχίζω με το απερχόμενο κυβερνών κόμμα. Ο προεκλογικός τους αγώνας βασίστηκε στην αφέλεια των ανθρώπων. Αλλά ο κόσμος έδειξε ότι δεν είναι χαζός. Λυπάμαι πολύ, αλλά όταν κάποιος με υποτιμάει τόσο πολύ που χρησιμοποιεί την απροκάλυπτη κινδυνολογία εναντίον του αντιπάλου προσβάλλει την νοημοσύνη μου και μου δημιουργεί έχθρα. Ο κόσμος είναι αρκετά έξυπνος για να κρίνει “τους κινδύνους” σε κάθε περίπτωση. Καλύτερα θα ήταν η ΝΔ προεκλογικά να κοιτάξει τα δικά της χωράφια και να βρει τους τρόπους εκείνους που θα εμπνεύσουν και θα πείσουν τους ήδη δύσπιστους ψηφοφόρους τους. Η επένδυση στον φόβο ήταν λάθος επιλογή από την πλευρά της ΝΔ και αυτό κατά την γνώμη μου το πλήρωσε.
Το Ποτάμι δεν κατάφερε να πετύχει τους στόχους του, να είναι τρίτο κόμμα. Απ’ ότι φαίνεται έπεσε θύμα του διπολισμού και ενδεχομένως της “θολής” ιδεολογικής του βάσης.Εγώ, προσωπικά, βλέπω και μία δυσαρέστηση στο κόμμα γιατί πίστευε πως θα παίξει ενεργό ρόλο στην κυβερνητική πολιτική αλλά τελικά θα αρκεστεί στην 4η θέση και στον ρόλο της αντιπολίτευσης.Το ΚΚΕ είχε μια θετική εικόνα. Ακολούθησε το κλίμα της ανανέωσης της πολιτικής και προέβαλε νέα πρόσωπα. Η ανανέωση του πολιτικού σκηνικού είναι σίγουρα κάτι θετικό και αυτό συνετέλεσε στο γεγονός ότι σε δυσμενή περιβάλλον το ΚΚΕ κατάφερε να διατηρήσει τη δύναμή του.Οι ΑΝ.ΕΛ με εξέπληξαν καθώς δεν περίμενα ότι θα έχουν τόσο μεγάλα ποσοστά. Φυσικά -ας μην κρυβόμαστε- η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί ήταν έτοιμη (τουλάχιστον η γενική εικόνα της) προεκλογικά. Οπότε η συμμετοχή των ΑΝ.ΕΛ. στην κυβέρνηση ήταν αναμενόμενο. Και ο μεγαλύτερος χαμένος των χθεσινών εκλογών ήταν το ΠΑΣΟΚ. Οι έδρες τους (13) είναι λιγότερες και από εκείνες που κατέκτησε όταν πρωτομπήκε στην Βουλή(15). Είναι φανερό ότι οι ψηφοφόροι χρέωσαν στο ΠΑΣΟΚ την κρίση αλλά και την αντιμετώπισή της αλλά να μην ξεχνάμε και την διάσπαση που επέφερε η ίδρυση του ΚΙΔΗΣΟ που τελικά δεν κατάφερε να μπει στην Βουλή.
Το σημερινό κυβερνών κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ, πιστεύω ότι νίκησε τις εκλογές “στα τυφλά”. Το λέω αυτό γιατί ο κόσμος δεν ήξερε πως θα είναι μία κυβέρνηση αριστεράς αλλά το ψήφισε ως μία εναλλακτική στην σκληρή λιτότητα. Δηλαδή, δεν ήταν “ψήφος εμπιστοσύνης” στο ΣΥΡΙΖΑ αλλά “ψήφος διαμαρτυρίας” στην ΝΔ.Έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε πως θα διακυβερνηθεί η χώρα την στιγμή που η Ευρώπη “αμύνεται” άλλοτε πιο ήπια και άλλοτε πιο επιθετικά στην “διαπραγμάτευση” του ΣΥΡΙΖΑ. Οφείλω να  αναγνωρίσω όμως το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν στηρίχτηκε στους ΑΝ.ΕΛ αλλά επιδίωξε και ευρύτερες συμμαχίες για να αυξήσει την διαπραγματευτική της δύναμη και ακόμη ότι οι διαδικασίες κύλισαν ταχύτατα και αύριο περιμένουμε το σχήμα με τα 10 Υπουργεία. Άλλο ένα θετικό στοιχείο -το μικρο και ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα- με την προϋπόθεση ότι ο μικρός αριθμός υπουργείων δεν θα αναπληρωθεί από μεγάλο αριθμό Υπουργών,Υφυπουργών και τα συναφή.
ΤΟ ΘΕΤΙΚΟ είναι ότι το πολιτικό σκηνικό έχει ανανεωθεί. Είδαμε ηχηρά ονόματα που είχαμε δεδομένη την είσοδό τους στην Βουλή, να μένουν εκτός και πολιτικά φρέσκα πρόσωπα να τους αντικαθιστούν.
ΤΟ ΑΡΝΗΤΙΚΟ θεωρώ ότι είναι η στάση του απερχόμενου πρωθυπουργού. Θεωρώ απαράδεκτο ότι ο κος Σαμαράς δεν κρατήσε ούτε τα προσχήματα. Είναι πολιτικά απολίτιστο και επικίνδυνο οι δύο αρχηγοί των μεγαλύτερων κομμάτων να μην μπορούν να συναντηθούν ούτε και για την τυπική “παραλαβή-παράδοση” και τρομάζω στην σκέψη της αντιπολίτευσης που θα διαμορφώσει η ΝΔ, την στιγμή που η χώρα έχει ανάγκη την ενότητα.
Αυτή τη “γεύση” μου άφησαν οι εκλογές…
Κοινή χρήση:

Αφήστε ένα σχόλιο