
Διαχειρίσου το Στρες στην Προσπάθεια να Γίνεις Fitter: Μέρος 2ο
Συνέχεια από το Μέρος 1
Η άσκηση μπορεί να αυξήσει την ενέργεια σου, τη δύναμη σου και να κάνει αρκετά ανθεκτικό το ανοσοποιητικό σου σύστημα, αλλά μόνο εάν έχεις, την απαραίτητη ενέργεια να επενδύσεις και να γυμνάσεις έξυπνα, τις ανάγκες που θες να βελτιώσεις. Η ψυχική ενέργεια κοστίζει. Όταν δίνεις προσοχή σε μία νέα συνήθεια, νέες ασκήσεις, νέα σχέδια, νέους στόχους, νέα προγράμματα…..αυτά κοστίζουν ενέργεια. Ψυχική και Σωματική.
Το χρόνιο στρες, λειτουργεί ενάντια στα θετικά οφέλη της άσκησης. Όλα συνδέονται με την ενέργεια. Δίνεις παίρνεις, ξανά δίνεις και ξανά παίρνεις. Τι είναι αυτό που επηρεάζει, το εάν ένα άτομο επωφελείται από το γυμναστική και ένα άλλο άτομο παραμένει στάσιμο; Ένας παράγοντας και από τους πιο σημαντικούς, είναι αυτός που συζητάμε, το στρες, το πως διαχειρίζεται ο καθένας, το προσωπικό του στρες και τι αντίκτυπο έχει στην καθημερινότητα του. Είναι συντριπτικά, ο μεγαλύτερος παράγοντας, μετά την βασική γενετική. Για το απλό, να ακολουθήσεις τον υγιεινό τρόπο ζωής, η γενετική δεν έχει σημασία. Το προσωπικό σου πλαίσιο, το υπόβαθρο, οι κληρονομικές επιρροές κλπ., είναι εκεί για να σε ενημερώσουν για το ποιος/ποια είσαι. Μετά από αυτό, εσύ χειρίζεσαι τον εαυτό σου.
Πολλά άλλα πράγματα είναι σημαντικά, συμπεριλαμβανομένου του σχεδιασμού προγράμματος, της εύρεσης καθοδήγησης, της δέσμευσης σε ένα στόχο, όμως ο πρώτος παράγοντας της φυσικής αλλαγής, είναι η διαχείριση άγχους.
Και αυτό ξεκινά με τη ζωή σου! Όχι το γυμναστήριο.
Όταν συνηθίσεις να προπονείσαι σκληρότερα σωματικά και να κάνεις πράγματα, που προηγουμένως δεν μπορούσες, ή τουλάχιστον με την ίδια ευκολία, λες ”Οου δυναμώνω!” Αυτό είναι το νόημα της άσκησης. Να γίνεις περισσότερο ικανός/ή.
Για να ακολουθήσεις το δρόμο του fitness, πρέπει πρώτα να βάλεις τον εαυτό σου σε θέση, να σκεφτεί συνολικά και με ακρίβεια το τρόπο ζωής σου. Πολλή δουλειά ε; Είναι!
Αλλά η ευαισθητοποιήση στο θέμα αυτό, δεν είναι στη λίστα με τα ψώνια, που έχεις να κάνεις τη Δευτέρα. Είναι μία συνειδητή επιλογή, που πρέπει να εφαρμόσεις προς μία κατεύθυνση και να επιλέγεις να το κάνεις καθημερινά.
Η ευαισθητοποίηση, είναι κάτι που πρέπει να επεκταθεί, όχι κάτι που πρέπει να επιτευχθεί.
Το να γνωρίζεις την κατάσταση του σώματος σου, σε οποιαδήποτε δεδομένη ημέρα, είναι να ξεκινήσεις να κάνεις πράγματα για τον εαυτό σου, που είναι όχι απλά υγιεινά, αλλά έχουν αποτέλεσμα πάνω σου. Το να πίνεις π.χ, 1 κουτάκι 250ml. αναψυκτικό την ημέρα, από το να πίνεις 2 κουτάκια, δεν είναι και πάλι υγιεινό, αλλά έχει αποτέλεσμα. Τα δύο δυσκολότερα πράγματα είναι, ένα να βρεις τι πρέπει να διορθώσεις και δύο πως να το διορθώσεις.
Οι προπονητές των ελίτ αθλητών, παρακολουθούν το άγχος που αντιμετωπίζει ένας αθλητής, στην προπόνηση του και στη ζωή του, για να τον έχουν πάντα στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Η δουλειά ενός αθλητή, είναι να παραμείνει όσο πιο κοντά γίνεται, στη βέλτιστη ικανότητα για απόδοση. Αυτός είναι ο σκοπός του προγραμματισμού, να φέρει επίγνωση του τι συμβαίνει, στο εσωτερικό του σώματος και να διαχειρίζεται όσο το δυνατόν καλύτερα.
Αλλά τι γίνεται με τον μέσο ασκούμενο;
Ισχύει το ίδιο. Για να είσαι σε θέση να κάνεις περισσότερα, να είσαι σε θέση να χειριστείς περισσότερο φορτίο άγχους, πρέπει να βελτιώσεις τη φυσική του κατάσταση.
Εδώ είναι που καταλήγουμε πίσω στην ευαισθητοποίηση. Είναι μία λέξη που έχεις ξανά ακούσει γενικότερα, αλλά τι πραγματικά σημαίνει, πρέπει να σκεφτείς λίγο, για να μπορέσεις να εκφράσεις με λόγια τη σημασία της. Εάν κλείσεις τα μάτια σου και πληκτρολογήσεις μία τυχαία λέξη….και μετά, τα ανοίξεις, θα δεις αυτήν την λέξη στην οθόνη σου. Μπορείς να συνδέσεις, τη δράση των χεριών σου, με το αποτέλεσμα που έχει η οθόνη σου.
Στο μεσοδιάστημα της επιλογής, του τι θα πληκτρολογήσεις και της πράξης του τι πληκτρολογείς (για την τυχαία λέξη), ωραία μικρά σύνθετα σύνολα οδηγιών, πηγαίνουν από τον εγκέφαλο σου στο χέρι. Όμως δεν χρειάστηκε να κάτσεις να σκεφτείς, διεξοδικά για το κάθε γράμμα που πληκτρολόγησες, διότι μια φορά και έναν καιρό, έμαθες πως να πληκτρολογείς από το μηδέν. Είτε ήταν με δύο δάχτυλα, κοιτάζοντας προς τα κάτω, ή εξειδικευμένα με 90 λέξεις/λεπτό. Έπρεπε να το μάθεις. Και έμαθες να το κάνεις, με κάποιο τρόπο, κάπως!
Ό,τι κάνεις στην ημέρα σου, κάθε πράξη, την έχεις μάθει. Προσπαθείς να μάθεις τα ΠΆΝΤΑ κάθε λεπτομέρεια κάθε μέρα που ξυπνάς. Τεχνικά είναι δύσκολο, αλλά αυτός είναι ο στόχος. Είναι ατελές. Είναι αδύνατο να γνωρίζεις τα πάντα, αλλά είναι δυνατόν να γνωρίζεις τον εαυτό σου. Χρειάζεται προσπάθεια. Παίρνει ενέργεια.
Τι σου δίνει ενέργεια; Ύπνος. Καλό φαγητό. Υγιείς κοινωνικές αλληλεπιδράσεις. Και άσκηση.
Αλλά η ερώτηση είναι, πως θα ξέρεις πότε πάσχεις από χρόνιο άγχος;
Ανεξάρτητα από το πως αισθανόμαστε ότι εξισορροπούμε το στρες, βασιζόμενοι αποκλειστικά στην αντίληψη μας (που μπορεί να εμπεριέχει ανακρίβειες), μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πολύ ακριβείς μετρήσεις, για το πώς το σώμα μας βιώνει τη ζωή μας και να το χρησιμοποιήσουμε, για να βοηθήσουμε τον εαυτό μας, γνωρίζοντας τι μας επηρεάζει αρνητικά και αφαιρώντας μερικές από τις δικές μας προκαταλήψεις.
Τι μπορούμε να μετρήσουμε, για να μάθουμε με σχετική ακρίβεια, πως διαχειριζόμαστε το στρες, με την βοήθεια έρευνας που γίνεται στα πεδία της ανθρώπινης φυσιολογίας, της βιολογίας και της ψυχολογίας.
– Καρδιακός Ρυθμός Ηρεμίας: Οι υψηλότεροι καρδιακοί ρυθμοί, σχετίζονται με όχι και τόσο καλή καρδιαγγειακή ικανότητα, με αυξημένη ανταπόκριση στο στρες και υψηλότερη θνησιμότητα. Ποιος είναι ο δικός σου Κ.Ρ.Η. όταν είσαι καθιστός στη καρέκλα ή το καναπέ, τσέκαρε!
– Νευρικές συνήθειες: Σπαταλούν ενέργεια, κρατάνε το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, σε κατάσταση ON. Έχεις κανένα; Τρως τα νύχια σου; Ξύνεσαι σε συγκεκριμένο σημείο στο λαιμό; Πότε το κάνεις; Γιατί;
– Η διάθεση: Οι μεγάλες διακυμάνσεις στη διάθεση, η επιθυμία, τα κίνητρα, οι καταθλιπτικές ή αδύναμες σκέψεις και η απουσία ”επιθυμίας για ζωή” είναι δείκτες κακής διαχείρισης του άγχους. Γνωρίζεις τις διαθέσεις σου; Βλέπεις τα δικά σου σκαμπανεβάσματα με ακρίβεια;
– Ποιότητα ύπνου: Ο ύπνος είναι απαραίτητος για την ψυχολογική και φυσιολογική υγεία. Πόσες ώρες κοιμάσαι; Είσαι σίγουρος ότι φτάνουν τόσες, όσες κοιμάσαι αυτή τη περίοδο; Κοιμάσαι εύκολα; Αποκοιμιέσαι; Νιώθεις ξεκούραστος/η όταν ξυπνάς;
– Η σεξουαλική όρεξη: Η απουσία διάθεσης για σεξουαλική πράξη ή η αδυναμία οργασμού, μπορεί μερικές φορές να είναι δείκτες κακής διαχείρισης του στρες και συνολικής κακής ψυχολογικής και σωματικής υγείας. Σκέψου την δικιά σου κατάσταση.
Το συμπέρασμα εν κατακλείδι είναι ότι εάν θες να βελτιώσεις τη φυσική σου κατάσταση, χωρίς να σε εμποδίσει κάτι, για να πας στο επόμενο επίπεδο, θα πρέπει πρώτα να σκεφτείς, πόσο καλά γνωρίζεις τον εαυτό σου και τι κάνεις για αυτόν. Η φυσική κατάσταση είναι πολλά πράγματα, πριν τον ιδρώτα. Ενδιαφέρσου για εσένα!
ΣΗΜΕΊΩΣΗ: Θεωρώ ότι έχω ευθύνη, να σε προειδοποιήσω, να αποφύγεις γενικές και επικίνδυνες υποθέσεις για τον εαυτό σου και την υγεία σου. Η συνειδητοποίηση ότι κάτι δεν πάει καλά με εσένα, δεν σημαίνει ότι έχεις την εκπαίδευση, την ειδίκευση ή την αντικειμενικότητα, να αντιμετωπίσεις μία συγκεκριμένη κατάσταση. Η αυτογνωσία είναι η αρχή, για να κατανοήσεις ότι χρειάζεσαι την βοήθεια ενός ειδικού. Αν νομίζεις ότι κάτι σε προβληματίζει, σε σχέση με την σωματική ή ψυχολογική σου υγεία, παρακαλώ μίλα με έναν γιατρό!