Χαρισε Δυναμη. Μια πρωτοβουλια για τις γυναικες με καρκινο.

Χαρισε Δυναμη. Μια πρωτοβουλια για τις γυναικες με καρκινο.

“H πρωτοβουλία Χάρισε Δύναμη είναι μία ιδέα που μας απασχολούσε αρκετά χρόνια,” αναφέρει η κ. Eλευθερία Κούρεντα, Αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Άλμα Ζωής, “καθώς μία περούκα αποτελεί μία άμεση ανάγκη για τις γυναίκες που έχουν διαγνωσθεί με καρκινό, ειδικά για όσες έχασαν τα μαλλιά τους κατά τη διάρκεια της θεραπείας.”

Χάρισε Δύναμη

Το πρόγραμμα Χάρισε Δύναμη, το οποίο ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2015, από το σύλλογο Άλμα Ζωής, έχει ως σκοπό να προσφέρει όσο το δυνατόν περισσότερες περούκες σε γυναίκες που βρίσκονται στο στάδιο της χημειοθεραπείας για την αντιμετώπιση του καρκίνου.

“Δυστυχώς, το κόστος μίας καλής περούκας είναι αρκετά μεγάλο – ανέρχεται στα 600 ευρώ περίπου – και φυσικά μόνο το μισό ποσό καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία,” αναφέρει η κ. Kούρεντα. “Πολλές γυναίκες τώρα – εν μέσω οικονομικής κρίσης – είναι εντελώς ανασφάλιστες, με αποτέλεσμα για πολλές από αυτές το συνολικό κόστος μίας καλής περούκας να είναι απαγορευτικό,” συνεχίζει.

Το πρόγραμμα Χάρισε Δύναμη λοιπόν καλεί όσες γυναίκες θα ήθελαν να βοηθήσουν, να κόψουν την κοτσίδα τους και να τη στείλουν στο Σύλλογο. Στη συνέχεια εταιρίες που κατασκευάζουν περούκες αγοράζουν τα μαλλιά αυτά. Mε τα λεφτά που λαμβάνει ο σύλλογος από την πώληση των μαλλιών, καθώς και με τη βοήθεια χορηγών, αγοράζονται οι περούκες.

“Οι γυναίκες, ανεξαρτήτως του τύπου καρκίνου από τον οποίο νοσούν, μπορούν να προμηθευτούν μία περούκα από το σύλλογο μας, χωρίς κανένα κόστος. Οι πρώτες περούκες θα δοθούν στις γυναίκες που το έχουν ανάγκη, τώρα, το Φεβρουάριο.”

Προτεραιότητα θα δοθεί σε γυναίκες οι οποίες είναι άνεργες, ανασφάλιστες και έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ, όπως εξήγησε η κ. Κούρεντα, καθώς ο Σύλλογος πιστεύει πως αυτές είναι οι γυναίκες που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη για βοήθεια.

“Φυσικά ακόμα δε γνωρίζουμε τις ανάγκες των γυναικών και πόσες περούκες θα μας ζητηθούν. Προς το παρόν όμως, φαίνεται ότι η ζήτηση είναι μεγάλη, καθώς ήδη δεχόμαστε τηλεφωνήματα από γυναίκες καθημερινά.”

Κριτήρια

Τα μαλλιά που δωρίζονται θα πρέπει να πληρούν ορισμένα κριτήρια ώστε να μπορούν αργότερα να υποστούν επεξεργασία. Τα μαλλιά θα πρέπει να είναι φυσικά και όχι βαμμένα, δε θα πρέπει να υπάρχουν πολλές λευκές τρίχες και η κοτσίδα που σχηματίζουν θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 20 εκατοστά.

Μέχρι στιγμής, στους λίγους αυτούς μήνες που βρίσκεται το πρόγραμμα Χάρισε Δύναμη σε εφαρμογή, ο σύλλογος έχει καταφέρει να συγκεντρώσει περισσότερες από 1200 κοτσίδες, οι οποίες προέρχονται τόσο από γυναίκες αλλά και από παιδιά.

“Τα κορίτσια ενός σχολείου της Βόρειας Ελλάδας έκοψαν ομαδικά τα μαλλια τους και μας έστειλαν τις κοτσίδες τους. Επίσης, πάρα πολλές κοπέλες στην εφηβεία μας έχουν στείλει την κοτσίδα τους μαζί με γράμματα και μηνύματα αγάπης. Είναι πάρα πολύ συγκινητικό το ενδιαφέρον και η ανταπόκριση τους.”

Λόγω μεγάλης ανταπόκρισης, παρόλο που το πρόγραμμα Χάρισε Δύναμη ξεκίνησε πιλοτικά με σκοπό να λήξει τον Ιούνιο του 2016, πλέον ο στόχος του Άλμα Ζωής είναι να γίνει μόνιμο. “Από τη μέχρι τώρα ανταπόκριση βλέπουμε πως είναι ένα πρόγραμμα που θα μπορούσε να λειτουργήσει σε σταθερή βάση και όπως όλα δείχνουν το πρόγραμμα θα συνεχιστεί.”

H Περούκα

Το θέμα της απώλειας των μαλλιών εξακολουθεί και αποτελεί ταμπού στην ελληνική κοινωνία όπως εξηγεί η κ. Κούρεντα και κάτι το οποίο μπορεί να περιορίσει μία γυναίκα από τις καθημερίνες της δραστηριότητες.

“Για παράδειγμα μία δασκάλα, ή μία γυναίκα που έρχεται σε επαφή με κόσμο και θέλει να διατηρήσει την εμφάνιση που είχε και πριν τις χημειοθεραπείες, σίγουρα θα χρειαστεί να φορέσει περούκα και πιστεύω πως όλες οι γυναίκες θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να φορέσουν μία περούκα όταν το χρειάζονται.”

Η ίδια προτίμησε να φορέσει μαντήλι κατά τη διάρκεια της θεραπείας της, αλλά αρκετές φορές κλήθηκε ν᾽αντιμετωπίσει τα αδιάκριτα βλέμματα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει. “Πολλές φορές αισθανόμουν να με κοιτάνε περίεργα και στο δρόμο αλλά και στη δουλειά μου. Νιώθεις ότι στοχοποιείσαι και σε συνδυασμό με όλη τη διαδικασία είναι αρκετά επιβαρυντικό ψυχολογικά. ”

Άλμα Ζωής

Το Άλμα Ζωής ιδρύθηκε το 1988 και προσφέρει δωρεάν ψυχοκοινωνική στήριξη στις γυναίκες που έχουν διαγνωσθεί με καρκίνο του μαστού αλλά και ενημέρωση για πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση.

“Για τους ασθενείς που έχουν διαγνωσθεί με καρκίνο τα προβλήματα που προκύπτουν είναι πολλά, σε συνδυασμό με την ίδια την ασθένεια και χρειάζεται πραγματική δύναμη για ν᾽ αντιμετωπίσεις τις ψυχοσωματικές επιπτώσεις. Εμείς, θέλουμε όλες οι γυναίκες, ανεξαρτήτως του τόπου κατοικίας τους, να έχουν πρόσβαση στη θεραπειά σε περίπτωση που νοσήσουν, αλλά και να υπάρχει η δυνατότητα της πλήρους ψυχοκοινωνικής τους αποκατάστασης.”

Καθώς όμως η οικονομική κρίση που βιώνει η Ελλάδα σήμερα λειτουργεί ως ανασταλτικός παράγοντας στην παροχή ψυχοκοινωνικής στήριξης σε πολλές γυναίκες, το γεγονός αυτό δεν έχει σταθεί εμπόδιο και στη δράση του Άλμα Ζωής. Μάλιστα, ο κόσμος είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένος σε σχέση με πριν από την κρίση, όπως εξηγεί η κ. Κούρεντα.

“Περισσότεροι άνθρωποι ζητάνε βοήθεια αλλά και περισσότεροι άνθρωποι είναι έτοιμοι να την προσφέρουν. Ίσως και αυτό είναι το θετικό της κρίσης, έχουμε έρθει όλοι πιο κοντά και η προσφορά είναι πολύ μεγάλη πλέον.”

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον Πανελλήνιο σύλλογο Άλμα Ζωής και τη δράση του, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του.

Κοινή χρήση:

Αφήστε ένα σχόλιο